Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski continuă să vadă Ucraina pe drumul spre aderarea la NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că încă îşi vede ţara pe drumul spre aderarea la NATO, în pofida războiului de agresiune al Rusiei care nu dă semne că se va opri, după 13 luni de luptă, informează dpa, citată de Agerpres.

Săptămâna aceasta s-a văzut o "mişcare bună în direcţia NATO", prin noul ajutor militar din Occident şi alte manifestări ale sprijinului internaţional, a afimat preşedintele Zelenski în mesajul său video zilnic.

Volodimir Zelenski s-a referit la propunerea Lituaniei de a invita Ucraina să devină membru NATO la summit-ul alianţei militare care va fi găzduit la Vilnius în luna iulie. Cu acest prilej, el a mulţumit Lituaniei.

Parlamentul ţării baltice a decis săptămâna aceasta să solicite o invitaţie pentru ca Ucraina să se alăture alianţei la summit-ul ce va avea loc în perioada 11 - 12 iulie.

Aderarea la NATO, motivul conflictului

Aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO este adesea citată de Kremlin drept unul din motivele invaziei sale în februarie anul trecut.

În 2022, preşedintele Zelenski a făcut eforturi pentru o aderare accelerată la NATO sperând ca Ucraina să primească un tratament preferenţial. Statele Unite şi alţi membri NATO, precum Germania, şi-au exprimat însă rezerve cu privire la acest lucru, având în vedere că una din condiţiile prealabile pentru aderare este neimplicarea în conflicte internaţionale.

În mesajul său, Volodimir Zelenski a făcut apel la sprijin din partea ţărilor care încă nu s-au distanţat clar de Rusia, spunând că ucrainenii luptă pentru valori universale care sunt importante pentru toate popoarele.

"Toată lumea preţuieşte securitatea şi protecţia împotriva terorismului", a spus liderul de la Kiev.

Rusia reprezintă "lagăre de concentrare, deportarea copiilor, violarea femeilor şi incendierea oraşelor", a mai spus preşedintele ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE