Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amenință că va bloca exporturile de cereale din Ucraina și acuză UE că îngrădește exporturile rusești

Moscova amenință că va bloca exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, dacă Uniunea Europeană va continua să îngrădească livrările de cereale și îngrășăminte rusești.

Declarația a fost făcută de către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea de la Ankara cu omologul său turc.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: "Într-adevăr, am propus prelungirea acordului cu doar 60 de zile. Și, dacă în continuare nu vor fi niciun fel de evoluții în înlăturarea blocajelor pentru exportul îngrășămintelor și cerealelor rusești, ne vom gândi dacă în general acest acord e necesar. Dacă va fi cazul vom lucra și în afara acestei inițiative. Avem posibilitatea să o facem împreună cu Turcia și Qatar. Președinții au discutat deja aceste planuri. Exportul nostrul în țările care au nevoie (n. red. de cereale) nu va suferi."

Șeful diplomației de la Moscova acuză țările occidentale că nu respectă înțelegerile convenite cu ONU ce vizează partea rusă, facilitând doar exporturile ucrainene.

Potrivit lui, acesta a fost motivul pentru care, în luna martie Rusia a acceptat prelungirea acordurilor de export din Ucraina doar pentru 60 de zile și nu pentru 120 de zile, așa cum prevăd înțelegerile inițiale. Acordul privind deblocarea livrărilor pe piețele externe a cerealelor a fost semnat în iulie anul trecut, la inițiativa Turciei, țară care asigură verificarea navelor.

Până în prezent, prin cele trei porturi ucrainene autorizate au fost exportate aproape 27 de milioane de tone de produse agricole.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE