Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul ministru al Agriculturii Adrian Oros: ”Fermierii români rămân cu 10,5 milioane de euro despăgubiri de la Comisie”

Fostul ministru al Agriculturii Adrian Oros a anunțat că fermierii români nu vor mai primi bani în plus de la Comisia Europeană și vor rămâne cu cele 10,5 milioane de euro drept despăgubiri.

”Prea puțin și prea târziu. Cele mai mici compensații, deși aceștia sunt cei mai afectați de criza din Ucraina.”, spune Adrian Oros.

”Asta este rezultatul interesului, implicării și influenței pe care actualii guvernanți o au la nivel european. Zero.

Deși în ultimele săptămâni mulți oficiali ai coaliției socialiste au dat declarații sforăitoare, în care au promis fermierilor că vor da cu pumnul în masă la Comisia Europeană, nimeni nu i-a băgat în seamă.

Atât poate Iohannis. Dar și “influentul”vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda. Henryk Kowalczyk, ministrul polonez al Agriculturii și-a dat azi demisia.

Pe Daea, Ciolacu și vânătorii de subvenții îl țin în brațe.

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/739 AL COMISIEI din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei măsuri de sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România.”, a anunțat senatorul.

Ce prevede regulamentul

Cheltuielile suportate de către Uniunea Europeană să nu depășescă un cuantum total de:

16.750.000 EUR pentru Bulgaria;

29.500.000 EUR pentru Polonia;

10.050.000.EUR pentru România;

”Sprijinul trebuie plătit până la 30 Septembrie 2023.Statelor membre în cauză li se permite să acorde un sprijin național suplimentar producătorilor respectivi, în condițiile și în intervalul de timp stabilite în prezentul regulament, deci tot până la 30 Septembrie 2023.

Fără întârziere și cel târziu până la 30 iunie 2023, Bulgaria, Polonia și România notifică Comisiei următoarele:

-o descriere a măsurilor pe care urmează să le ia;

-criteriile utilizate pentru a stabili metodele de acordare a ajutoarelor și justificarea modului de distribuire a ajutoarelor în rândul fermierilor;

-impactul dorit al măsurilor menite a compensa fermierii pentru pierderile economice cauzate de importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina;

-acțiunile desfășurate pentru a verifica dacă impactul dorit al măsurilor este obținut; -acțiunile desfășurate pentru a se evita denaturarea concurenței;

-previziunile referitoare la plățile aferente cheltuielilor suportate de Uniune, defalcate pe luni, până la 30 septembrie 2023;

-nivelul sprijinului suplimentar.

Bulgaria, Polonia și România trebuie să distribuie ajutoarele prin intermediul celor mai eficace canale, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii care să țină seama de amploarea dificultăților cu care se confruntă fermierii care cultivă cereale și oleaginoase în zonele afectate, asigurându-se, în același timp, că fermierii sunt beneficiarii finali ai ajutoarelor și evitând orice denaturare a pieței și a concurenței.”, a conchis Oros.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE