Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii, dezamăgiți de ajutorul lui Daea | „Este foarte dificil să accesăm banii promiși”

Fermierii îi transmit ministrului Agriculturii, Petre Daea, că este aproape imposibil să acceseze banii promiși în schimbul culturilor devastate de secetă. Ca să primească subvențiile, agricultorii spun că trebuie să treacă peste o birocrație stufoasă și să piardă mult timp pe teren pentru evaluări și reevaluări a situației culturilor. Între timp, în vestul țării, fermierii abia dacă mai pot salva 30% din producția de porumb.

Aceasta este imaginea definitorie a culturilor din localitatea timișeană Giarmata. 70% din producția de porumb pe care Gheorghe Bodiu o are pe o suprafață de 650 de hectare este compromisă. Și lui, și miilor de fermieri, ministrul Petre Daea  le-a promis ajutor financiar. Mai precis, un credit cu valoarea tuturor subvențiilor pe care le-ar primi în trei ani. Creditul pentru Programul „De trei ori subvenția” este garantat de stat. Fermierul trebuie să recolteze ce a mai rămas pe terenurile afectate, ca apoi o comisie să evalueze paguba.  

„Birocrația la noi încă a rămas. Adică, vedem c-avem o secetă cumplită și tot birocrație... Am rămas la comisii, la plimbări pe teren, la procese verbale, dar, dacă așa se cere, așa vom face”, spune Gheorghe Bodiu, fermier din județul Timiș.

Ajutorul promis de ministru va putea fi accesat în baza unei adeverințe eliberată de APIA

„Orice măsură venită din partea autorităților este o măsură de ajutorare. Am văzut că-i o dobândă de 2%, dar nu cred că s-a specificat că-i plus ROBOR. Si atunci, vedeți, datorită inflației și a perioadei de instabilitate în care ne aflăm, ne apropiem de 10%”, atrage atenția Gheorghe Bodiu. „Mai mult ca sigur voi avea lipsă în cont de bani și, probabil, voi accesa creditele”, adaugă acesta.

Alin Mihalache a cultivat floarea soarelui, în localitatea Hodoni, din județul Timiș. Fermierul se arată dezinteresat de oferta făcută de Guvern.

„Este foarte stufoasă accesarea acestor credite, plus că, dacă privim piața bancară, faptul că dobânzile cresc pe zi ce trece, adică, Robor-ul, de fapt, crește pe zi ce trece, suntem convinși că acest credit nu ne va ajuta”, a spus Alin Mihalache, fermier din județul Timiș.

Până va primi ajutor de la Guvern, agricultorul privește resemnat spre câmpurile afectate.

„Cultura noastră de floarea soarelui este afectată de secetă și de arșiță, bineînțeles. Eu zic că este compromisă undeva între 30% și 35%, față de normal, dar dacă seceta va continua, acest grad de dăunare, din cauza secetei, va crește. Dacă mai aveam niște ploi, mai ales în perioada asta, care este critică pentru apă, pentru cultura de floarea soarelui, ne mai ajuta la umplerea boabelor”, adaugă Alin Mihalache.

Între timp, în sudul țării, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Teodosie, a trecut la rugăciuni ca să alunge seceta și i-a îndemnat pe preoți să iasă pe câmp și să dea cu agheasmă nu o zi, ci trei, pe săptămână. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE