Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Credite de la CEC pentru fermieri. Petre Daea: „Este o dobândă fixă, de 2%”

Publicat de: Sabina Coman

Fermierii vor putea accesa credite bancare de la CEC. Un împrumut poate fi de trei ori mai mare decât subvenția anuală care li se cuvine agricultorilor. Programul, lansat de ministerul Agriculturii, este menit să îi ajute pe cei care au pierderi mari din cauza secetei. Potrivit lui Petre Daea, aceste credite vor putea fi accesate după data de 20 iulie.

„Fermierii se pot duce de pe data de 20 iulie, la CEC şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural. Am purces la realizarea unui program pe care îl numim de "De trei ori subvenţii". Ce înseamnă acest lucru? Ştim cu toţii că primim de la Uniunea Europeană subvenţia pe unitatea de suprafaţă. Această subvenţie este sigură şi distribuită la timp, ajunge la fermieri la timp, este folosită de fermieri... Într-un cuvânt, este un sprijin garantat, uniform repartizat, înţelegând uniformitatea legată de procedurile Uniunii Europene care sunt prevăzute şi mecanismele puse în mişcare. Acest sprijin care vine în fiecare an ne-a dat posibilitatea să avem garanţia că acest program are şanse şi este o ancoră de sprijin pentru fermieri binevenită. În ce constă? Fermierul primeşte de la APIA adeverinţă conform căreia prin analiza de la APIA, rapid, imediat, în sistemul pe care l-au pus la punct, poate să vadă ce sumă are fiecare fermier sau mai bine zis ce drepturi au fermierii pentru suprafeţele pe care le cultivă. Evidenţa este foarte clară, suma este cunoscută”, a menţionat Daea.

În ce constă adeverina de la APIA

Acesta a adăugat că adeverinţa înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenţii de la Uniunea Europeană şi "va putea fi proba ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă".

"Ce se întâmplă? Fermierul se duce la APIA, ia această adeverinţă, se duce la bancă, unde încheie contractul susţinut de o garanţie. Garanţia de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural înseamnă 80%. Dau un exemplu, are posibilitatea să ia trei miliarde, 80% din valoarea acestui credit este garantat de Fondul de Garantare a Creditului, 20% sunt actele care se fac cu băncile şi cu siguranţa că acest credit poate fi returnat. De ce? Pentru că ai subvenţia. Practic, este un multiplu de trei ani a subvenţiei anuale. Nu există niciun risc nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la Uniunea Europeană, nici pentru bancă (...)", a susţinut Petre Daea.

O nouă dobândă de 2%

Potrivit şefului MADR, dobânda practicată pentru creditul acordat prin noul program este de 2%, "una stabilă şi se sprijină pe ROBOR". "Este o dobândă fixă, de 2%, şi va funcţiona pe toată perioada de contractare a creditului", a mai spus oficialul MADR.

"Am vrut să mă achit de promisiuni. Există pur şi simplu şi funcţionează cu începere din data de 20. Un lucru foarte bun: dobânda este de 2% şi stabilă, evident la care să se sprijină pe ROBOR, dar este o dobândă fixă şi va funcţiona pe toată perioada de contractare a creditului. Cu alte cuvinte, pentru trei ani (...) este un credit sigur şi de o parte şi de alta, pentru că vin pe bani europeni, şi nu pe banii fermierilor. Vin pe bani europeni, pe un culoar sigur, la date sigure, în sume sigure. Ei doar pot să se ducă, să ia şi să se angajeze la executarea lucrărilor în vederea desfăşurării anului agricol în condiţii bune", a subliniat ministrul de resort.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE