Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petre Daea reacționează după ce fermierii români ar primi compensații prea mici de la CE. ”Este revoltător. România a făcut eforturi extraordinare”

Ministrul Agriculturii a reacționat, vineri, în direct la Euronews România, în contextul în care trei organizații de fermieri români se plâng într-o scrisoare deschisă de fonduri insuficiente, după criza provocată de războiul din Ucraina. Petre Daea a explicat că va avea luni o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură pentru această temă deaorece, din punctul său de vedere, ”România a făcut eforturi extraordinare și fermierii au fost afectați”.

Reacția lui Petre Daea vine în contextul în care Federaţia Naţională ”Pro Agro” susține că fermierii români au primit doar 10 milioane de euro drept compensații de la Comisia Europeană, ”sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat”.

„În urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii români au fost alocaţi doar 10 milioane de euro drept compensaţii de la CE, sumă care nu acoperă sub nicio formă prejudiciul cauzat. Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest. (…) după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor.

Amintim că în metodologia de calcul a compensaţiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primeşte 52,4%, Bulgaria primeşte 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecinţă, ca şi demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eşec şi repararea în întregime a acestuia", a precizat Federaţia Naţională ”Pro Agro”.

Într-un interviu telefonic acordat Euronews România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat că nu cunoaște modul în care au fost realizate aceste „calcule preliminare”.

”Nu este în acest moment Petre Daea în situația de a cunoaște detaliile mecanismelor care au stat la baza acestor calcule preliminare, motiv pentru care sunt la Bruxelles și am solicitat o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură. Întâlnirea va avea loc luni (...)

Am avut discuții cu domnul comisar în data de 26 septembrie 2022 privind această situație deosebită creată de conflictul pe care-l știm cu toții, cu implicații asupra statutului fermierilor, știindu-se că au fost afectați.

Din acea dată am avut tot timpul comunicări cu experții de la Comisia Europeană. Aștept luni care este situația concretă. Acum sunt aceste informații care încă nu sunt validate de Comisie”, a afirmat ministrul Agriculturii, în direct la Euronews România.

”Este revoltător o asemenea sumă. Nu are rost să discutăm despre această sumă.

Aștept o întâlnire cu domnul comisar și în momentul în care voi veni în România voi face o conferință de presă pentru a informa exact ce s-a întâmplat.

România a făcut eforturi extraordinare și fermierii au fost afectați”, a adăugat Petre Daea.

Petre Daea, după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia. ”Lăsați-l în sosul lui”

Întrebat cum îi răspunde europarlamentarului Dacian Cioloș care i-a cerut demisia de la conducerea Ministerului Agriculturii, Petre Daea a răspuns:

”Lăsați-l pe domnul Dacian Cioloș în sosul lui, altul care nu are de-a face cu meniul României”, a mai precizat Daea.

Europarlamentarul Dacian Cioloş i-a cerut vineri comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reevaluarea ajutoarelor compensatorii pentru fermierii români pentru a face faţă impactului războiului din Ucraina, conform Agerpres.

Dacian Cioloș, către comisarul european pentru Agricultură: ”Pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realităţii situaţiei pe care o îndură fermierii români”

Dacian Cioloş, fost premier şi comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a transmis o solicitare către actualul comisar Janusz Wojciechowski, prin care cere reevaluarea cuantumului ajutorului financiar alocat României pentru fermierii români afectaţi de războiul din Ucraina.

"Vă scriu despre pachetul de compensaţii pregătit de Comisia Europeană pentru a ajuta fermierii din ţările cele mai afectate de războiul din Ucraina, şi anume România, Bulgaria şi Polonia. Am observat cu dezamăgire că pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realităţii situaţiei pe care o îndură fermierii români şi este total insuficient pentru a compensa pierderile şi impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale", se menţionează în introducerea scrisorii europarlamentarului român.

Fostul comisar european pentru Agricultură a reiterat că România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a exporta apoi în ţări terţe, prin portul Constanţa.

''Pe lângă coridoarele de solidaritate, aproape 14% din producţia de cereale ucraineană din 2022 a intrat în România în ultimele luni. (...) Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura şocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la preţuri mult mai mici decât cele de pe pieţele locale de cereale europene. Importurile ucrainene au afectat foarte mult piaţa internă, capacităţile de depozitare şi au pus presiune scăzând preţurile producătorilor locali, care nu au capacitatea de a concura cu cerealele la preţ scăzut provenite din Ucraina, care intră în România sub liberalizarea temporară a comerţului UE cu Ucraina. (...) Fermierii români sunt în pragul falimentului şi au mare nevoie de sprijin financiar'', precizează europarlamentarul român.

Cioloș i-a cerut comisarului european pentru Agricultură să reconsidere cuantumul ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectaţi.

''Ţinând cont de situaţia reală şi de suferinţa fermierilor români, vă solicit urgent să reconsideraţi cuantumul ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectaţi. Datele pe baza cărora a fost calculată valoarea ajutorului acordat fermierilor români nu arată imaginea reală a situaţiei de pe teren. Prin urmare, sugerez nu doar reluarea dialogului cu autorităţile române pe această temă, ci şi evaluarea situaţiei cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la faţa locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depăşite. Trebuie efectuată o analiză economică cuprinzătoare pentru a înţelege amploarea impactului pentru fermierii români în cele mai multe zone afectate'', a mai transmis Cioloş.

Potrivit acestuia, România a arătat întotdeauna ''solidaritate şi sprijin neclintit Ucrainei, primind refugiaţii care fug de război şi deschizându-ne porturile pentru exporturile de cereale ucrainene''.

''Fermierii români, care sunt printre cei mai afectaţi de conflictul ucrainean, trebuie să fie trataţi corect de către Uniunea Europeană şi să primească sprijinul de care au nevoie pentru a compensa pierderile suferite. Acest ajutor este esenţial pentru supravieţuirea multor fermieri români expuşi riscului de a da faliment în timp ce au preluat o mare parte din povara eforturilor nu numai de a sprijini Ucraina, ci şi securitatea alimentară la nivel mondial", explică Dacian Cioloş în solicitarea către comisar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE