Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc, viralizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Suveranul Pontif: ”Îndemn utilizarea etică a acestei tehnologii”

O fotografie cu Papa Francisc purtând o geacă albă a devenit virală, pe platforme precum Reddit și Twitter, în ultimele două zile.

Imaginea nu este reală și a fost creată folosind Midjourney, un instrument de inteligență artificială care poate genera imagini false uimitor de realiste. Fotografia a fost apoi distribuită pe Reddit înainte de a se rostogoli pe Twitter în weekend, unde majoritatea oamenilor păreau să creadă că este reală.

Recent, Midjourney a fost folosit pentru a crea imagini realiste care îl înfățișau pe fostul președinte american Donald Trump arestat. Inclusiv Trump a distribuit o imagine falsă generată de inteligență artificială, în care apare îngenunchiind pentru a se ruga. La prima vedere, toate imaginile reale, însă în realitatea sunt falsuri create cu ajutorul inteligenței artificiale.

Revenind la fotografia falsă cu Papa Francisc, aceasta a păcălit mulți oameni, inclusiv un utilizator de pe Twitter, Ian Miles Cheong, care a distribuit imaginea pe platformă și a scris că „Papa este un simbol al modei.”

„Care ar fi numele brandului care reprezintă stilul Papei Francisc?”, a postat pe Twitter un alt utilizator, Don Moynihan, profesor la Universitatea Georgetown. Moynihan a inclus alte două fotografii ale Papei, ambele reale.

Papa Francisc îndeamnă la utilizarea etică a inteligenței artificiale

În timp ce laudă beneficiile tehnologiei și ale inteligenței artificiale, Papa Francisc spune că AI ridică întrebări serioase și trebuie să fie folosită în mod etic și responsabil pentru a promova valorile umane și binele comun.

Suveranul Pontif a făcut declarațiile luni, la Vatican, în cadrul "Dialogurilor Minerva", o întâlnire anuală la nivel înalt a oamenilor de știință și experților, organizată de Dicasterul pentru Educație și Cultură al Vaticanului.

Adunarea reunește experți din lumea tehnologiei )oameni de știință, ingineri, lideri de afaceri, avocați și filosofi) și reprezentanți ai Bisericii, cu scopul de a studia și de a promova o mai mare conștientizare a impactului social și cultural al tehnologiilor digitale, în special al inteligenței artificiale.

Utilizarea responsabilă a tehnologiei

Papa a spus că apreciază foarte mult acest dialog, mai ales că implică discuția privind utilizarea responsabilă a tehnologiei. O discuție "deschisă la valorile religioase", potrivit Suveranului Pontif.

"Sunt convins că dialogul dintre credincioși și necredincioși cu privire la chestiuni fundamentale de etică, știință și artă, precum și la căutarea sensului vieții, este o cale spre pace și spre dezvoltarea umană integrală.", a menționat Papa în discursul său, potrivit Vatican News.

Tehnologia este și a fost, a spus el, "extrem de benefică", în special în domeniile medicinei, ingineriei și comunicațiilor.

Acesta spune despre beneficiile practice ale științei și tehnologiei, că "le vedem, de asemenea, ca pe o dovadă a creativității ființelor umane și a nobilității vocației lor de a participa în mod responsabil la acțiunea creatoare a lui Dumnezeu".

Acțiunea etică

"Din această perspectivă", a spus el, "sunt convins că dezvoltarea inteligenței artificiale și a învățării automate are potențialul de a contribui în mod pozitiv la viitorul umanității."

"În același timp", a avertizat Papa Francisc, "sunt sigur că acest potențial se va realiza doar dacă va exista un angajament constant și consecvent din partea celor care dezvoltă aceste tehnologii de a acționa în mod etic și responsabil."

"Este liniștitor să știu că mulți oameni din aceste domenii lucrează pentru a se asigura că tehnologia rămâne centrată pe om, fundamentată etic și orientată spre bine."

El și-a exprimat aprecierea pentru consensul care a apărut, cu privire la necesitatea ca "procesele de dezvoltare" să "respecte valori precum incluziunea, transparența, securitatea, echitatea, confidențialitatea și fiabilitatea".

De asemenea, a salutat eforturile organizațiilor internaționale de a reglementa aceste tehnologii, astfel încât "să promoveze un progres autentic, contribuind, adică, la o lume mai bună și la o calitate a vieții integral superioară".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE