Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială este "potențial înfricoșătoare"? Temerile pe care le au experții din domeniu

Este posibil ca lumea să nu fie "atât de departe de instrumente de inteligență artificială (AI) potențial înfricoșătoare", a declarat în weekend directorul general al OpenAI.

Sam Altman, a cărui companie a creat aplicația populară ChatGPT, își exprimă temerile cu privire la starea actuală și viitoare a AI într-un topic pe Twitter, în urma exploziei interesului public pentru instrumentele de AI generativă.

Cu toate acestea, unii experți au declarat pentru Euronews Next că în prezent trăim într-un "prezent distopic" din cauza utilizării AI în contexte sensibile care au un impact real asupra oportunităților oamenilor.

Altman a vorbit în urma integrării ChatGPT în motorul de căutare Bing al Microsoft, pe care mai mulți experți în tehnologie și jurnaliști l-au testat și auau descoperit rezultate terifiante.

În timpul unei discuții de două ore cu un editorialist de tehnologie de la New York Times, Bing i-a mărturisit că îl iubește, a încercat să îi distrugă căsnicia și i-a spus că vrea să fie în viața lui.

Alții au raportat amenințări cu acte de violență și șantaj venite din partea chatbot-ului, care se află încă în faza de testare.

Altman a declarat în firul său de discuții de pe Twitter că "adaptarea la o lume profund integrată cu instrumente de inteligență artificială se va întâmpla probabil destul de repede", recunoscând în același timp că instrumentele sunt "încă oarecum defecte".

Sarah Myers West, director general al Institutului AI Now, a declarat pentru Euronews Next că "în multe sensuri, deja ne aflăm în această situație", sistemele de inteligență artificială fiind deja folosite pentru a exacerba "modelele de inegalitate de lungă durată".

AI Now este un institut de cercetare american care studiază implicațiile sociale ale inteligenței artificiale, plasându-le în prima linie a gândirii cu privire la provocările pe care AI le ridică societății.

Ce urmează în ceea ce privește reglementarea și de ce?

Conform Observatorului de politici privind AI al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), există deja 69 de țări și teritorii cu inițiative politice active în materie de AI, dar cel mai important este faptul că UE își elaborează în prezent propria lege privind AI, care va fi prima lege privind AI adoptată de un organism de reglementare important.

În prezent, legea împarte AI în patru categorii bazate pe riscuri, cele care prezintă un risc minim sau inexistent pentru cetățeni - cum ar fi filtrele de spam - fiind scutite de noile norme.

Aplicațiile cu risc limitat includ lucruri precum chatbots și vor necesita transparență pentru a se asigura că utilizatorii știu că interacționează cu o AI.

Un risc ridicat ar putea include utilizarea inteligenței artificiale pentru recunoașterea facială, chestiuni juridice sau sortarea CV-urilor în timpul proceselor de angajare. Acestea ar putea cauza prejudicii sau limita oportunitățile, astfel încât se vor confrunta cu standarde de reglementare mai ridicate.

AI considerată un ”risc inacceptabil” - cu alte cuvinte, sistemele care reprezintă o amenințare clară pentru oameni - "vor fi interzise", potrivit Comisiei Europene.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat recent că creșterea bruscă a popularității aplicațiilor precum ChatGPT și riscurile asociate subliniază nevoia urgentă de a stabili reguli.

Potrivit lui Francesca Rossi, bursier IBM și IBM AI Ethics Global Leader, "companiile, organismele de standardizare, organizațiile societății civile, mass-media, factorii de decizie politică, toate părțile interesate de AI trebuie să își joace rolul complementar" pentru a atinge obiectivul de a se asigura că AI este demnă de încredere și utilizată în mod responsabil.

Inteligența artificială ar putea "perturba ordinea socială

Una dintre temerile particulare exprimate de Kak și Myers West cu privire la implementarea sistemelor de inteligență artificială în societate a fost aceea că efectele negative sau pozitive nu vor fi distribuite în mod egal.

"Am impresia că uneori ar putea părea că toată lumea va fi afectată în mod egal de aspectele negative, de daunele tehnologiei, când, de fapt, nu este adevărat.

Oamenii care construiesc tehnologia și oamenii care locuiesc în forme similare de privilegii, fie că este vorba de rasă, privilegii, privilegii de clasă, toate aceste lucruri, se simte că aceia sunt oameni care este puțin probabil să fie la fel de afectați de faptul că văd un algoritm de ierarhizare rasist.

Și astfel, întrebarea care trebuie pusă nu este doar dacă AI va fi în beneficiul umanității, ci pentru cine va lucra și împotriva cui va lucra?", a spus Kak.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE