Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Jack Teixeira, autorul Pentagon Leaks, rămâne în arest până săptămâna viitoare

Un tânăr a fost arestat joi în Statele Unite în cadrul anchetei privind scurgerea de documente confidenţiale americane, cazul prezentând un risc "foarte grav" pentru securitatea naţională, potrivit Pentagonului, potrivit AFP, preluat de Agepres.

Suspectul se numește Jack Teixeira (21 de ani) şi este coordonatorul ”Thug Shaker Central”, un grup online unde aproape 20-30 de persoane îşi manifestă pasiunea pentru arme, jocuri video şi afişează meme-uri rasiste.

The Washington Post și Reuters au scris, cu o zi în urmă, că un tânăr pasionat de arme ar fi autorul Pentagon Leaks, una dintre cele mai mari scurgeri de informații secrete americane din ultimii ani.

15/04/2023 , 08:41

Jack Teixeira rămâne în arest până săptămâna viitoare

Jack Teixeira, tânărul de 21 de ani acuzat de scurgerile de informații de la Pentagon, va rămâne în arest până cel puțin săptămâna viitoare, când urmează să fie audiat.

Decizia a fost luată de un judecător de la un tribunal din Boston. Suspectul este cercetat pentru păstrarea și publicarea informațiilor clasificate de apărare națională. El este angajat al al unei baze militare ce aparține Gărzii Naționale Aeriene a Statelor Unite.

La ședința în care s-a decis că Jack Teixeira va rămâne în arest până cel puțin săptămâna viitoare au fost prezenți și părinții suspectului. Ei au refuzat să facă declarații.

Procurorul general al Statelor Unite a refuzat să dea mai multe detalii despre anchetă. Nu se știe dacă Jack Teixeira a avut și complici.

Merrick Garland, procurorul general al SUA: "Știți, avem o anchetă în desfășurare. A fost prima apariție a suspectului. Miercuri, el va fi audiat și abia după asta se va decide dacă va fi pus în detenție. Chiar nu vă pot da alte detalii."

Jack Teixeira era angajat în departamentul IT al unei baze militare ce aparține Gărzii Naționale Aeriene din Statele Unite. Astfel, el a avut access la mai multe documente clasificate privind războiul din Ucraina.

14/04/2023 , 08:36

Presupusul autor al Pentagon Leaks a fost arestat de FBI

Suspectul, Jack Teixeira, angajat al Gărzii Naţionale Aeriene, "a fost arestat fără incidente" şi urmează să compară în curând în faţa unui din statul Massachusetts (nord-est), a afirmat ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, într-o scurtă conferinţă de presă.

Arestarea, anunţată de presa americană înainte de a fi confirmată de autorităţi, a avut loc la Dighton, un mic oraş rural la sud de Boston, în Massachusetts.

Televiziunile americane au difuzat continuu imagini aeriene arătând arestarea unui individ de către agenţi ai forţelor de securitate. Se putea vedea un bărbat, cu mâinile pe cap şi purtând un tricou gri şi pantaloni scurţi roşii, înconjurat de soldaţi înainte de a fi arestat, apoi escortat la un vehicul cu aspect civil.

"O anchetă este în curs" care pare să fie pe punctul de a se încheia, a declarat mai devreme preşedintele american, Joe Biden, în cursul unei vizite în Irlanda. "Sunt preocupat de ceea ce s-a întâmplat", a adăugat el.

Ministerul american al Justiţiei a deschis o anchetă penală după scurgerea acestor documente online, care detaliază opiniile Washingtonului despre războiul în Ucraina şi par să indice o colectare de informaţii despre aliaţii apropiaţi ai SUA.

13/04/2023 , 20:59

Suspectul în cazul Pentagon Leaks este un membru al Gărzii Naționale Aeriane a SUA

Un membru al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA este suspectat c-ar fi autorul scurgerilor de informaţii clasificate ale Pentagonului. Bărbatul va fi arestat joi la Massachusetts, a declarat o sursă pentru agenţia Reuters.

Suspectul se numește Jack Teixeira şi este coordonatorul ”Thug Shaker Central”, un grup online unde aproape 20-30 de persoane îşi manifestă pasiunea pentru arme, jocuri video şi afişează meme-uri rasiste.

Documentele secrete din dosarul ”Pentagon Leaks” a fost publicate inițial pe pagina respectivului grup începând din week-end-ul trecut și ulterior pe reţelele de socializare Twitter şi Telegram. Acestea oferă o imagine asupra activităților de culegere de informații ale serviciilor secrete ale SUA, pe plan global. Au ieșit în evidență dezvăluiri despre războiul din Ucraina și despre ajutorul militar occidental oferit Kievului. Datate din februarie şi martie, aceste documente arată deopotrivă deficienţe atât ale armatei ruse, cât şi ale armatei ucrainene, notează Agerpres.

Potrivit The Guardian, membrii grupului au declarat grupului de jurnaliști de investigație ”Bellingcat”, precum și publicațiilor Washington Post și The New York Times că documentele au fost publicate pe Thug Shaker Central pentru a impresiona membrii grupului și nu pentru a influența politica externă.

Cunoscut după pseudonimul OG

Persoana a postat documente clasificate pe un grup de discuţii de pe platforma de mesagerie Discord, unui număr de circa 25 de membri care împărtăşeau "o pasiune comună pentru arme, echipament militar şi Dumnezeu", a scris Washington Post.

Persoana era cunoscută sub pseudonimul OG (Original Gangster). Persoana a fost descrisă de una dintre sursele The Washington Post ca având între 20 şi 25 de ani. Acesta era apreciat de membrii grupului.

Este bine pregătit fizic. Este puternic. Este înarmat. Este instruit

-membru al platformei Discord, care a vorbit sub anonimat

Poze cu documente sensibile au fost postate pe Discord şi pe alte platforme, inclusiv pe aplicaţia de mesagerie online 4Chan, pe Telegram şi pe Twitter.

Într-o declaraţie difuzată miercuri, platforma Discord a anunţat că cooperează cu agenţiile de aplicare a legii.

Departamentul Apărării şi Departamentul Justiţiei nu au răspuns imediat unei solicitări a Reuters de a comenta aceste informaţii.

Departamentul de Justiţie a deschis o anchetă penală oficială săptămâna trecută după ce chestiunea a fost sesizată de Pentagon, care evaluează pagubele provocate de ceea ce s-ar putea dovedi cea mai gravă scurgere de informaţii clasificate din SUA din ultimii ani.

Agenţiile de securitate naţională din SUA şi Departamentul de Justiţie investighează aceste scurgeri de documente secrete pentru a evalua prejudiciul adus securităţii naţionale şi relaţiilor cu aliaţii SUA şi cu alte ţări, inclusiv cu Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE