Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova nu planifică evacuarea angajaților de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupație rusă

Publicat de: Euronews

Administraţia de ocupaţie rusă a centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei a asigurat sâmbătă că nu a fost planificată deocamdată nicio evacuare a angajaţilor de la acest sit după anunţul unor evacuări parţiale în zonă, în plină aşteptare a unei ofensive ucrainene, transmite AFP, citată de Agerpres.

"În prezent, nu este necesară evacuarea angajaţilor uzinei şi a locuitorilor oraşului (Energodar, unde se află uzina). Rămâneţi calmi", a transmis într-un comunicat Iuri Cerniciuk, directorul sitului desemnat de autorităţile ruse. "Nu aveţi de ce să vă faceţi griji. Toate reactoarele (centralei) sunt oprite", a adăugat el.

În ajun, oficialul regional instalat de Moscova, Evgheni Baliţki, a anunţat o evacuare parţială a 18 localităţi aflate sub ocupaţie rusă din regiunea Zaporojie, în special la Energodar.

Potrivit lui Baliţki, aceste evacuări "provizorii" vizează în primul rând copiii cu părinţii lor, vârstnicii şi invalizii, pacienţii din spitale care se confruntă cu înmulţirea, potrivit acestuia, a bombardamentelor ucrainene din ultimele zile.

Centrala, controlată de armata rusă din martie 2022

Autorităţile ruse plănuiesc să evacueze în jur de 70.000 de persoane din localităţile din regiune, potrivit unui alt oficial al administraţiei de ocupaţie, Andrei Kozenko, citat de agenţia TASS.

Centrala nucleară Zaporojie, controlată de armata rusă din martie 2022, este situată pe malul râului Nipru, care în această zonă desparte cele două tabere. Ea a fost vizată de mai multe ori de tiruri, ceea ce i-a făcut pe unii să se teamă de producerea unei catastrofe.

În toamna anului trecut, autorităţile de ocupaţie ruse au anunţat evacuări similare în regiunea Herson, cu puţin timp înainte de declanşarea unei ofensive care a permis armatei ucrainene să preia controlul asupra capitalei regionale care fusese ocupată până atunci de forţele ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE