Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Război Ucraina: Regiunea Zaporojie, lovită de 17 ori într-o singură oră. Rușii au atacat în special infrastructura energetică

Publicat de: Euronews

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile vineri dimineața în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. Încă de la începutul invaziei se află sub controlul Rusiei, care controlează în prezent o parte a regiunii omonime, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Explozii au fost auzite în mai multe zone ale regiunii, inclusiv în oraşul Zaporojie şi la Vinniţa, în timp ce în regiunea vecină Dnipro, autorităţile locale au avertizat cu privire la un atac cu drone, au informat surse oficiale, citate de agenţiile ucrainene de presă.

Rușii au atacat în mod special infrastructura energetică

Forţele ruse au atacat în special infrastructura energetică din Zaporojie la primele ore ale dimineţii, lovind oraşul de 17 ori într-o singură oră, a indicat secretarul Consiliului local, Anatoli Kurtiev, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit lui Kurtiev, acesta este cel mai mare număr de atacuri lansate de Rusia asupra Zaporojie de la începutul războiului.

Serhii Lisak, şeful administraţiei militare din Dnipro, a lansat un apel pe contul său de Telegram către locuitorii din regiune să se abţină să se apropie de obiectivele de infrastructură critică şi să nu publice date privind consecinţele atacurilor şi ale operaţiunilor de apărare antiaeriană.

Ruşii şi-au intensificat ofensiva asupra Ucrainei în ultimele zile, cu mai puţin de două săptămâni înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului, pe 24 februarie.

Cele mai grele lupte au loc în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul ţării, la graniţa cu Rusia, iar Moscova şi-a intensificat, de asemenea, atacurile în regiunile Zaporojie şi Herson, în sud-vest.

Cele patru regiuni au fost anexate de Rusia în septembrie trecut, în urma convocării unor referendumuri în zonele ocupate care nu au fost recunoscute la nivel internaţional şi pe care armata rusă nu le controlează integral nici în prezent.

Atacurile de la centrala nucleară sunt îngrijorătoare

Comunitatea internaţională şi-a manifestat îngrijorarea faţă de atacurile care au loc la Zaporojie, unde centrala nucleară este la ora actuală deconectată de la sistemul energetic.

Directorul general al agenţiei atomice ruse, Rosatom, Aleksei Lihaciov, s-a întâlnit joi cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, pentru a discuta despre crearea unei zone de securitate în jurul centralei de la Zaporojie.

Într-un scurt mesaj pe Telegram, Rosatom a confirmat că părţile nu au ajuns la niciun acord pe moment în „problema centrală” a discuţiilor – „crearea unei zone de siguranţă” în jurul uzinei.

Sirenele de atac aerian au răsunat din nou vineri dimineaţă, autorităţile ucrainene cerând locuitorilor să se ascundă în adăposturi, anunţând un alt atac masiv aerian, după ce armata ucraineană a depistat un avion AWACS A-50U pe care Rusia îl ridică de regulă în aer pentru a detecta ţintele de pe teritoriul Ucrainei, relatează Kanal24.

Alertele de atac aeriene au fost activate în noaptea de joi spre vineri în majoritatea regiunilor din Ucraina, armata rusă lansând atacuri cu rachete şi drone, dinspre Crimeea (ocupată) în special asupra unor obiective de infrastructură, dintre care unele au fost distruse, potrivit Reuters, Unian şi postului de televiziune ucrainean Kanal 24.

Cel puțin zece rachete au lovit Harkov

Rusia a lansat dronele kamikaze de pe coasta de est a Mării Azov, iar rachetele Kalibr de pe o fregată din Marea Neagră.

Cel puţin zece rachete au lovit oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone, au anunţat vineri responsabili locali.

„Ocupanţii au lovit infrastructura critică. Au fost aproximativ zece explozii”, a indicat guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Oleh Sinehubov, pe contul său din Telegram. „În unele zone există întreruperi de curent. Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului”, adaugă el.

Primarul Harkovului, Igor Terehov, a anunţat posibile întreruperi în alimentare cu energie electric, agent termic şi apă în urma atacurilor produse în jurul orei locale 04:00. Nu există informaţii referitoare la eventuale victime umane în acest oraş din nord-estul Ucrainei.

Asupra regiunilor Harkov şi Zaporojie au fost lansate circa 35 de rachete S-300, care sunt greu de interceptat de antiaeriană ucraineană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE