Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a lansat o ofensivă majoră în estul Ucrainei. Orașul pe care vrea să-l captureze

Armata rusă a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei și încearcă să străpungă linia de apărare din apropierea localității Kreminna, a avertizat joi guvernatorul regiunii Lugansk, la postul ucrainean de televiziune, conform The Guardian.

Serhi Haidai a precizat că trupele ruse încearcă să avanseze spre vestul țării, prin pădurile acoperite cu zăpadă. A avut loc o „escaladare maximă”, iar bombardamentele s-au intensificat.

„Aceste atacuri sunt practic la ordinea zilei. Observăm grupuri mici (de soldați ruși) care încearcă să avanseze, uneori cu sprijinul blindatelor grele, vehicule de luptă ale infanteriei, şi ale tancurilor. Se trage continuu", a confirmat guvernatorul din Lugansk, potrivit sursei citate.

Oficialul ucrainean a precizat că ofensiva rușilor nu a avut efecte. „Până acum nu au avut nicio victorie. Apărătorii noștri au reușit să-i respingă complet”, a afirmat el.

Guvernele occidentale estimează că Rusia plănuiește o ofensivă majoră asupra Ucrainei, cel mai probabil săptămâna viitoare, înaintea datei de 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Principalul scop ar fi cucerirea regiunii Donbas, inclusiv a Lugansk-ului, o zonă pe care Ucraina o controlează parțial.

Deocamdată, momentul în care va avea loc atacul este necunoscut. Surse din cadrul Guvernului ucrainean citate de The Guardian susțin că, potrivit unuia dintre scenarii, ar putea avea loc atacuri cu rachete asupra marilor orașe, inclusiv asupra Kievului. De asemenea, militarii ruși ar încerca să izoleze estul țării prin bombardarea podurilor și înaintarea într-un arc de cerc dinspre nord și sud.

Analiștii militari sunt sceptici că Rusia are suficiente unități de infanterie pentru a avansa rapid pe teritoriul ucrainean. Totuși, ei recunosc că unele zone ale frontierei ruso-ucrainene sunt slab apărate, iar cea mai mare parte a forțelor ucrainene se află în provincia estică Donețk, unde luptele se desfășoară în jurul orașului Bahmut.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului a confirmat în ultimul său raport a fost înregistrată o „intensificare semnificativă” a operațiunilor militare din zonă în ultima săptămână. Potrivit sursei citate, Rusia a înregistrat câștiguri marginale de-a lungul graniței dintre provinciile Harkov și Lugansk, inclusiv în satul Dvorichne. Ofensiva probabil că nu a "atins încă ritmul maxim”, au precizat autorii raportul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE