Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Închisori subterane rusești găsite în satele ucrainene recucerite

Publicat de: Mirabela Vasile

Trupele ucrainene din zonele nou eliberate din regiunea Harkov au descoperit celule de închisoare rusești ascunse în subteran. O astfel de descoperire a fost găsită în satul Shevchenkove.

Celulele sunt descrise drept „reci și întunecate” – iar armata ucraineană continuă să descopere aceste încăperi. Membrii parchetului ucrainean sunt acum trimiși pentru a-i ancheta în căutarea unor răspunsuri.

„Am găsit dovezi confirmate că au loc torturi. Aici au fost torturați civili, precum și dezertori ruși”, spune Roman Oleksandrovych, procuror ucrainean.

„De ce au fost acuzați?” întreabă reporterul. „Nu au vrut să colaboreze cu Federația Rusă”, răspunde Oleksandrovych.

Oamenii dispăruți au fost o temă de interes major în Harkov

Nici numărul și nici soarta celor care au fost închiși în aceste celule subterane nu sunt clare, dar au fost niște localnici pe care nimeni nu i-a mai văzut vreodată.

Constantin, un locuitor din Shevchenkove, spune că a văzut un bărbat conducând spre trupele ruse.

„Le-a arătat un steag ucrainean. L-au oprit și au tras focuri în aer. S-au urcat cu el în mașină și au plecat. Nu știm unde este acum.”, a spus el.

Contraofensiva de succes lansată de armata ucraineană la începutul lunii a făcut lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat în regiunea Harkov, în timp ce aceasta era ocupată de trupele ruse.

Și nu au fost descoperite doar închisori subterane. La zece zile după ce a găsit sute de morminte într-o pădure din Izium, armata ucraineană a dat peste o altă presupusă groapă comună cu peste 100 de cadavre într-un oraș de lângă granița cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE