Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandal diplomatic România-Rusia. MAE a anulat vizele a 14 jurnaliști Russia Today care s-au dat drept oficiali

Scandal diplomatic între România și Rusia, după ce Ambasada țării noastre la Moscova a anulat vizele a 14 jurnaliști ruși. Aceștia voiau să intre în România ca membrii a unei delegații oficiale pentru a participa la o Conferința Internațională de Telecomunicații, care începe mâine în Capitală.

Potrivit unui comunicat, Ministerul de Externe de la București precizeză că Ambasada României de la Moscova a emis vize pentru 17 membri ai delegației oficiale ruse care urma să vină la București, pentru a participa la Conferința de Telecomunicații. Ulterior însă, autoritățile române au retras 14 dintre cele 17 vize, după ce au constatat că așa-zișii membri ai delegației rusești erau de fapt jurnaliști la Russia Today, instituție media care a fost interzisă în Uniunea Europeană, ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

Potrivit MAE, decizia de retragere a vizelor s-a bazat „inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României”, iar cei 14 jurnalişti au fost „abuziv notificați de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media".

Reacția Bucureștiului vine după ce purtătorul de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Mara Zaharova, a acuzat că, prin anularea vizelor, România „a încălcat flagrant Convenția ITU” și că țara noastră face jocurile SUA, pentru că la congres va fi ales noul secretar general al organizației, funcție pentru care candidează SUA și Rusia, iar acum, candidatul Rusiei ar fi dezavantajat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE