Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru războiul din Ucraina și vine cu acuzații de rusofobie la Adunarea Generală a ONU

Rusia a repetat o serie de nemulțumiri cu privire la Ucraina și Occident în încercarea de a spune la reuniunea liderilor Adunării Generale a ONU că Moscova „nu are de ales” decât să ia măsuri militare.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a încercat să schimbe atenția asupra a ceea ce a spus că este o rusofobie în continuă creștere în Europa și Occident.

"Russofobia oficială din Occident a atins o scară grotească fără precedent. Ei nu se feresc să-și declare intenția de a provoca înfrângerea militară a țării noastre, ci și de a distruge și fractura Rusia", a spus Lavrov.

Discursul său sa centrat pe afirmația că SUA și aliații săi – nu Rusia, așa cum susține Occidentul – subminează în mod agresiv sistemul internațional pe care îl reprezintă ONU.

Invocând istoria, de la războiul SUA din Irak de la începutul anilor 2000 până la Războiul Rece din secolul al XX-lea până la o politică a SUA din secolul al XIX-lea care proclama în esență influența americană asupra emisferei vestice, Lavrov a descris SUA ca pe un bătăuș care încearcă să dea singur și nu poate accepta o lume în care și alții își promovează interesele naționale.

„Statele Unite și aliații vor să oprească marșul istoriei”, a susținut el.

SUA și Ucraina nu au replicat la adunarea de sâmbătă, dar încă pot oferi răspunsuri formale mai târziu în cadrul întâlnirii.

Președinții ambelor țări și-au ținut deja propriile discursuri descriind Rusia drept un agresor periculos care trebuie oprit.

Lavrov, la rândul său, a acuzat Occidentul că urmărește „distrugerea și fracturarea Rusiei” pentru a „înlătura de pe harta globală o entitate geopolitică care a devenit prea independentă”.

„Nu am avut de ales”, insistă Lavrov

Rusia a oferit o serie de explicații pentru război, pe care insistă să-l numească „operațiune militară specială” în Ucraina.

Lavrov a recapitulat câteva: riscuri pentru Rusia din ceea ce consideră că este un guvern ostil la Kiev și o alianță NATO care s-a extins spre est de-a lungul anilor și i-a scutit pe rușii care locuiesc în Ucraina - în special regiunea sa de est a Donbasului - de ceea ce Moscova consideră ucraineană opresiunea guvernului.

„Incapacitatea țărilor occidentale de a negocia și războiul continuu al regimului de la Kiev împotriva propriului popor nu ne-au dat de ales” decât să recunoaștem cele două regiuni care alcătuiesc Donbasul ca independente și apoi să trimitem trupe, a spus Lavrov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE