Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lavrov a criticat dependența Occidentului de dolarul american într-o vizită în Africa

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și-a încheiat turneul african în Etiopia. În timpul unui discurs ținut la ambasada Rusiei din capitala Addis Abeba, Lavrov a criticat dependența globală față de dolarul american și a făcut trimitere la Carta Națiunilor Unite, ca model pentru crearea unei lumi pentru generațiile viitoare.

Interesele economice au determinat majoritatea națiunilor africane, care au legături istorice atât cu Rusia cât și Occidentul, să rămână neutre față de războiul din Ucraina. Lavrov a profitat de această poziționare și a lansat critici dure la adresa Americii și a aliaților săi.

”Trăim o perioadă istorică foarte importantă. O perioadă în care toți vom decide ce fel de univers vom avea și vom lăsa copiilor și nepoților noștri. Un univers, care se bazează pe Carta Națiunilor Unite, care spune că Națiunile Unite au fost fondate pe principiul egalității suverane a statelor, sau vom avea o lume în care domină dreptul la forță, dreptul celui mai puternic”, a spus Lavrov.

Diplomatul a mai criticat și dependența globală față de dolarul american, despre care a afirmat că va pierde teren în fața monedelor alternative.

”Încrederea în dolarul american ca instrument de sprijin al economiei mondiale nu este foarte promițătoare, sincer vorbind. Și nu este întâmplător faptul că tot mai multe țări trec la utilizarea monedelor alternative, trec la utilizarea monedelor naționale, din ce în ce mai mult. Și acest proces se va amplifica.”

Lavrov a avut întrevederi cu președintele Etiopiei și cu ministrul de Externe. El a declarat că Moscova sprijină eforturile țării de a-și stabiliza situația politică internă, spre deosebire de Occident, care a pus presiuni severe asupra guvernului de la Addis Abeba.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE