Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov a confirmat că Rusia vrea schimbarea regimului politic din Ucraina

Ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, se află într-un turneu în patru națiuni africane. Vizitele fac parte dintr-un efort al Moscovei de a-și consolida relațiile cu puținii aliați pe care îi mai are. Prima oprire făcută de diplomatul rus a fost în Egipt, unde s-a întâlnit cu președintele egiptean.

Ministrul rus de Externe a afirmat duminică la Cairo, contrar declaraţiilor precedente, că Rusia caută să răstoarne guvernul ucrainean, transmite Agerpres.

„Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric”, a declarat Lavrov. Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor, a susţinut el.

Federaţiei Ruse „îi pare rău pentru poporul ucrainean" care merită „ceva mai bun", a spus ministrul rus, citat de agenţia de presă TASS.

„Ne pare rău pentru istoria Ucrainei”

„Ne pare rău pentru istoria Ucrainei, care se prăbuşeşte în faţa ochilor noştri, şi ne pare rău pentru cei care au cedat propagandei de stat a regimului de la Kiev şi pentru cei care o susţin în ideea de a face din Ucraina inamicul etern al Rusiei", a spus Lavrov în cadrul unei întâlniri la Cairo cu reprezentanţii permanenţi ai statelor Ligii Arabe. Ministrul rus de Externe a mai spus că aceste încercări nu vor avea succes, notează TASS.

În ultimele zile, liderii ruşi şi-au înăsprit public poziţia faţă de războiul din Ucraina. Miercuri, Lavrov a ameninţat că Rusia va ocupa şi alte teritorii în afara regiunii Donbas din estul ţării, unde se concentrează în prezent majoritatea luptelor.

Având în vedere livrările de arme occidentale şi a razei lor de acţiune mult mai mari, este necesar ca trupele ucrainene să fie îndepărtate mai mult de regiunile Doneţk şi Lugansk care formează împreună bazinul minier Donbas şi pe care Moscova le-a recunoscut ca independente, potrivit acestuia.

Lavrov îşi contrazice propriile afirmaţii făcute în luna aprilie

Prin această declaraţie în care recunoaşte intenţia Moscovei de a schimba conducerea politică de la Kiev, Lavrov îşi contrazice propriile afirmaţii făcute în luna aprilie, notează DPA.

„Nu avem planuri de a schimba regimul în Ucraina", declarase atunci şeful diplomaţiei ruse într-un interviu acordat postului de televiziune India Today. Este la latitudinea ucrainenilor să decidă sub ce conducere vor să trăiască, afirmase Lavrov la vremea respectivă.

Moscova este pregătită pentru discuţii cu Kievul

În plus, Lavrov a mai spus duminică la Cairo, prima etapă a unui turneu în Africa, că Moscova este pregătită pentru discuţii cu Kievul „într-o gamă mai largă de probleme", dar că reluarea procesului de negocieri nu depinde de partea rusă, potrivit Interfax.

„Nu avem nicio prejudecată împotriva reluării negocierilor într-o gamă mai largă de probleme. Dar aceasta nu depinde de noi, pentru că autorităţile ucrainene, de la preşedinte până la numeroşii săi consilieri declară constant că nu vor exista negocieri până când Ucraina nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă"
, a afirmat el.

Ministrul de Externe rus susţine că în această privinţă Ucraina este „încurajată” de „curatorii ei occidentali”, menţionând printre aceştia „Londra, Washington, Berlin şi alte capitale ale Uniunii Europene şi NATO”.

„Astfel, alegerea le aparţine, dar cu cât continuă să ceară Ucrainei să lupte până la capăt şi înţelegem cu toţii ce şi al cui sfârşit va veni, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât mai mult va persista situaţia actuală care nu este în beneficiul, în primul rând, a poporului ucrainean şi a statului ucrainean", a adăugat Lavrov.

Lavrov a respins acuzațiile prin care Moscova este acuzată că a provocat actuala criză alimentară globală

În timpul discursului ținut în fața reprezentanților Ligii Arabe, Lavrov a respins acuzațiile prin care Moscova este acuzată că a provocat actuala criză alimentară globală. Serghei Lavrov a susținut că națiunile occidentale denaturează adevărul.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Dacă cineva dorește să fie obiectiv, ar putea citi statisticile din Programul Alimentar Mondial sau ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care descriu dificultățile de pe piața alimentară începând cu pandemia de coronavirus, când au fost afectate anumite contacte și lanțuri de aprovizionare.”

În discuția sa cu omologul său de la Cairo, Sameh Shoukry, ministrul rus de Externe l-a asigurat pe acesta că Rusia va exporta în continuare cereale în Egipt, țară care anul trecut a cumpărat 80% din grâul necesar din Rusia și Ucraina.

Însă invazia Moscovei a afectat foarte grav transporturile de cereale, prin blocarea porturilor ucrainene de către flota rusă la Marea Neagră. Zeci de milioane de tone de cereale nu au ajuns la destinatari, iar acest fapt a dus la agravarea crizei alimentare globale.

Invazia Moscovei a afectat foarte grav transporturile de cereale

După ce la Istanbul a fost semnat un important acord între Rusia și Ucraina privind reluarea exportului de cereale, doar câteva ore mai târziu, armata Moscovei a lansat un atac cu rachete asupra unor ținte din portul ucrainean Odesa.

Oficialii ruși au declarat că aceste lovituri au avut ca scop distrugerea unei nave din flota militară a Ucrainei și a unor rachete anti-navă Harpoon, furnizate Kievului de către Statele Unite. Moscova a transmis că atacarea unor astfel de ținte sunt permise conform termenilor acordului.

Egiptul, membru fondator al Ligii Arabe, este perceput ca un lider regional și a reușit până acum să mențină un echilibru între relațiile sale atât cu Statele Unite, cât și cu Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE