Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov: Rusia își dorește noi regiuni din sudul Ucrainei

Rusia a anunțat miercuri în premieră despre pretențiile sale asupra unor teritorii din sudul Ucrainei. Într-un interviu pentru agenția Ria Novosti și Russia Today, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că „obiectivele geografice ale operațiunii speciale în Ucraina s-au schimbat”. 

Sunt vizate mai multe regiuni

Lavrov a avertizat țările occidentale că dacă vor spori livrările către Kiev de rachete cu rază lungă de acțiune, armata rusă va înainta și mai mult și va ataca noi regiuni ale Ucrainei. 

„Geografia este alta acum. De departe nu este vorba doar despre regiunea Donețk și regiunea Luhansk, dar este vorba și de regiunea Herson, Zaporojie și de alte teritorii”, a spus ministrul rus de Externe.

Declarațiile lui Lavrov vin după ce purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA, John Kirby, a anunțat că Statele Unite dețin informații care confirmă că Rusia intenționează să anexeze teritoriile ocupate și că pregătește organizarea unor referendumuri fictive în acest scop.

„Astăzi avem informații, inclusiv declasificate, pe care le putem împărtăși cu dumneavoastră, despre modul în care Rusia pune bazele pentru anexarea teritoriului ucrainean pe care îl controlează, încălcând direct suveranitatea Ucrainei. Guvernul rus analizează planurile detaliate de anexare a mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv Herson, Zaporijia, toate regiunile Donețk și Lugansk,” a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Potrivit datelor oficiale ale Kievului, peste 2000 de localități din sud-estul Ucarinei sunt controlate în prezent de armata rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE