Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von Der Leyen: Propunem interzicerea totală a importurilor de petrol din Rusia

UPDATE 11.10

"Astăzi propunem interzicerea petrolului din Rusia în Europa. Va fi o sistare completă a importurilor din Rusia.", a declarat șefa Comisiei Europene, în PE de la Strasbourg

Comisia propune ca, până la finele anului 2022, achiziția de energie din Rusia să fie micșorată treptat. Dacă va fi aprobată de guvernele blocului comunitar, inițiativa Comisiei ar schimba configurația alimentării cu energie a UE din Federația Rusă. În acest moment, UE este dependentă de petrolul din Rusia și trebuie să își agrege eforturile pentru a căuta surse alternative.

UPDATE 10.00

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să se adreseze astăzi plenului Parlamentului European.

Oficialul va oferi detalii cu privire la a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Statele sunt așteptate ca în termen de jumătate de an să renunțe la petrolul din Rusia și în opt luni la alte produse petroliere.

Ungaria și Slovacia vor fi probabil exceptate de la planul de eliminare treptată dependenței lor de petrolul rusesc.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un proiect de embargo asupra petrolului şi a produselor petroliere achiziţionate din Rusia a fost înaintat în noaptea de marţi spre miercuri ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE), dar măsura continuă să suscite rezerve, au declarat mai mulţi oficiali şi diplomaţi europeni pentru AFP, notează Agerpres.

Comisia Europeană şi-a finalizat marţi propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei pentru a întrerupe finanţarea efortului său de război împotriva Ucrainei.

Acesta prevede oprirea treptată a achiziţiilor europene pe o perioadă de şase până la opt luni, până la sfârşitul anului 2022.

Beneficiază de scutire Ungaria şi Slovacia.

Cele două ţări fără ieşire la mare şi total dependente de livrările prin oleoductul Drujba îşi vor putea continua achiziţiile din Rusia în 2023, a spus un oficial european.

Această derogare pune însă probleme pentru că Bulgaria şi Cehia vor să beneficieze la rândul lor de ea, au explicat diplomaţi la curent cu discuţiile purtate de Comisie."Sunt ţări care nu vor putea rezista", inclusiv Bulgaria, care depinde aproape 100% de petrolul rusesc, a avertizat duminică premierul Kiril Petkov.

"Trebuie să evităm efectul de contaminare, toată lumea va dori scutiri. Va trebui să găsim soluţiile potrivite", a spus un oficial european.

Comisarii reuniţi la Strasbourg pentru sesiunea plenară a Parlamentului European au adoptat propunerea târziu în noaptea de marţi spre miercuri din cauza dificultăţilor puse de unul dintre ei, notează AFP.

Propunerea a fost comunicată în jurul miezului nopţii ambasadorilor statelor membre, care vor începe să o studieze în cadrul unei prime întâlniri, miercuri, la Bruxelles, au indicat două surse pentru AFP.

Nu este prevăzută nicio comunicare din partea Comisiei Europene înaintea intervenţiei preşedintelui Ursula von der Leyen în faţa europarlamentarilor miercuri dimineaţa, au spus mai multe surse.

"Nu ştiu dacă adoptarea propunerii va fi posibilă până la sfârşitul săptămânii", a declarat luni ministrul german al energiei, Robert Habeck, după o întâlnire cu omologii săi la Bruxelles.

"Este necesară unanimitatea, nimic nu este garantat. Fiecare nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este mai greu de adoptat deoarece impune fiecărui stat membru alegeri politice", a explicat oficialul european.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, 65% din petrolul şi 85% din gazul folosite de Ungaria provin din Rusia.

Rusia exportă două treimi din petrolul său către UE. În 2021, Rusia a furnizat 30% din ţiţeiul şi 15% din produsele petroliere achiziţionate de UE, iar factura s-a ridicat la 80 de miliarde de dolari, a indicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Pe lângă acest embargo progresiv, statele membre examinează, de asemenea, măsuri imediate precum o taxă pe transportul cu cisterne, potrivit oficialului european.

Noul pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift şi includerea propagandiştilor regimului rus şi a autorilor de dezinformare pe lista neagră a persoanelor interzise în UE, a precizat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE