Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kievul acuză Rusia de acțiuni de terorism și solicită Occidentului noi ajutoare militare

Armata rusă continuă bombardamentele asupra orașelor ucrainene. Autoritățile de la Kiev acuză Rusia de acțiuni de terorism și solicită Occidentului noi ajutoare militare. Principalele lupte pe linia frontului se dau în direcția orașului Bahmut, noua țintă a rușilor în Donbas.

Au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale, iar unele apartamente au luat foc

O rachetă lansată asupra orașului Kramatorsk, regiunea Donețk, a ucis marți cel puțin o persoană și a rănit altele șase. Potrivit administrației regionale, au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale, iar unele apartamente au luat foc.

Localnic: „Ieșeam din magazinul „Brusnița” și în acel moment a avut loc o explozie. Trei minute mai târziu am ajuns în curtea noastră și am văzut aceste imagini. Un bărbat, vecinul nostru Max, zăcea lângă mașina. Am chemat ambulanța, dar a sosit doar peste 20 de minute.”

Localnică: „Luam micul dejun, ne-am dus în sufragerie. Deodată am auzit o explozie puternică. Au urmat câteva minute de liniște. Am deschis balconul, locuim la etajul cinci, ultimul. Numai am pășit pe balcon și s-a produs a doua explozie. Toate ferestrele au sărit în aer, în dormitor, sufragerie, la balcon. Am fost acoperiți de cioburi.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit aceste atacuri „teroare rusă"

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ei au efectuat un atac cu rachete asupra unui sat din regiunea Odesa. Șapte rachete „Kalibr” au fost lansate de pe mare. Bombardamente rusești au fost în Nikopol și alte localități din regiunea Dnipropetrovsk, regiunea Harkov, Nikolaev. În Kramatorsk o rachetă de croazieră a lovit centrul orașului. Bombardamente au fost în Sloviansk, Torețk și alte orașe din Donbas. Sunt mulți morți și mulți răniți. Ocupanții au bombardat regiunile de graniță ale Regiunii Sumî.”

În aceste condiții, Ministrul Apărării de la Kiev solicită Occidentului mai multe sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune.

Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: „Și, sigur, pentru a respinge eficient inamicul, avem nevoie de cel puțin 56 de sisteme (sisteme americane HIMARS), asta deoarece linia frontului este de aproape 2.500 de kilometri. Vă puteți imagina distanța dintre Barcelona și Varșovia, din Spania până în Polonia, este aceeași rază de acțiune. Am eliberat deja 1.000, peste 1.000 de orașe și sate care au fost ocupate inițial de inamic. Trebuie să mai eliberăm peste 2.500.”

Rusia ar putea intensifica amenințările cu arma nucleară

Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA avertizează că în cazul în care armata ucraineană va începe contraofensiva, Rusia ar putea intensifica amenințările cu arma nucleară. Acest lucru va fi făcut pentru a nu permite eliberarea teritoriilor ocupate din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE