Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Va plăti Vladimir Putin sau armata rusă pentru crimele comise în Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a fost acuzată în numeroase rânduri de crime de război. Însă șansele ca militarii ruși sau președintele Vladimir Putin să ajungă în fața Curții Internaționale de la Haga sunt reduse, chiar dacă încă din primele zile ale războiului Curtea Penală Internațională a deschis investigație privind posibilele crime contra umanității și de război. Pentru ca Putin să fie judecat, ar trebui ca probele adunate de mai multe organisme prezente în Ucraina să adune dovezi care să îl indice pe liderul de la Kremlin ca răspunzător pentru aceste crime.

Ce spune procurorul general al Ucrainei

La începtul lunii mai, procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar putea răspunde pentru acuzațiile de crime de război. Declarația a venit după ce Putin a felicitat Brigada 64 a armatei ruse, implicată în atrocitățile de la Bucha și Irpin.

“Ceea ce avem, și cred că este cea mai bună interpretare a dreptul internațional umanitar este acest termen de responsabilitate comună. De exemplu, dacă vorbim despre Brigada 64 Motorizată (a Rusiei – n.red.), care era în Bucea, 10 militari din această brigadă sunt anchetați pentru tortură. Această brigadă, a 64-a a fost și aici, în Irpin.

Vă amintiți că în urmă cu o săptămână sau mai mult, președintele Putin a felicitat această brigadă pentru activitățile lor în apropiere de Kiev? Care au fost activitățile lor? Activitățile lor au fost uciderea civililor, torturarea civililor, iar în continuare vom vedea ce se va întmpla. Înseamnă că această persoană știa despre asta, de fapt, poate a ordonat asta, deci este absolut responsabil în calitate de comandant șef”, a precizat procurorul.

O tănără din Bucea a povestit cum mama ei a fost ucisă. Aceasta a fost împușcată, în cap în timp ce Bucha era sub ocupație rusă.

Tatiana Sichkar a spus că ea și tatăl ei vor ca uciderea mamei sale să fie investigată drept crimă de război. Când a fost întrebată cine crede că va fi tras la răspundere, adolescenta a spus că nu știe, dar speră că se va face dreptate.

“Am văzut sânge peste tot. Și apoi tatăl meu mi-a spus să mă întorc la bunica și să-i cer unui vecin să vină cu o roabă. Am vrut să-i luăm cadavrul (…), i-am spus vecinului meu, ne-am întors, dar nu am putut să o luăm pentru că am văzut că tatăl meu este lângă fabric (…) era o fabrică în apropiere. Și după cum am aflat mai târziu, acolo erau soldați ruși. Am văzut că vorbește cu ei, încearcă să le arate ceva. Și așa nu am putut să mergem la corpul mamei să o luăm. Așa că ne-am întors, i-am spus bunicii că fiica ei, mama, e moartă. Nu-i venea să creadă. A început să plângă, să țipe”, a spus Tatiana Sichkar.

Va sancționa Occidentul Rusia pentru crimele de război

Liderii occidentali dau asigurări poporului ucrainean că toate aceste crime ale armatei ruse vor fi anchetate și pedepsite, însă demersul este dificil. Nici Ucraina, nici Rusia sau Statele Unite nu recunosc Curtea Penală Internațională.

“Am vorbit ieri cu procurorul de la Curtea Internațională Penală. Reunim țări pentru a sprijini ancheta, nu doar pentru că vrem să se facă dreptate pentru crimele de război, dar vrem și să transmitem acum un mesaj descurajator acelor comandanți de pe teren că, dacă fac crime de război, vor ajunge dupa gratii, a declarat vicepremierul britanic Dominic Raab.

“Este clar că Vladimir Putin este responsabil pentru crime de război odioase. Trebuie să fie tras la răspundere. Canada va sprijini Ucraina în timp ce se va căuta dreptate pentru poporul vostru, pe care Rusia îl ucide și îl brutalizează. De la invazia pe scară largă a Rusiei, de acum 73 de zile, Canada și canadienii continuă să vă stea alături, a transmis premierul Canadei Justin Trudeau

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE