Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 84. Kremlinul acuză Ucraina de ''lipsă totală de dorinţă de a negocia''

Ministerul Apărării de la Moscova afirmă că 694 de luptători ucraineni care se aflau în uriașa oțelărie Azovstal din Mariupol s-au predat numai în ultimele 24 de ore. Cu puțin timp înainte, Kievul afirmase că face „tot posibilul și imposibilul” pentru a-i salva pe combatanții rămași în combinat.

UPDATE 20.00 Ministrul german al dezvoltării anunţă lansarea unei alianţe pentru securitate alimentară mondială

Ministrul german al dezvoltării Svenja Schulze l-a acuzat miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin de ''folosirea foametei ca armă'', reprezentanta Berlinului anunţând intenţia de a lansa o alianţă pentru securitate alimentară globală, informează DPA.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor dezvoltării din G7, organizată la Berlin, Schulze a spus că în prezent există un risc mai mare de foamete din cauza războiului din Ucraina.

„Consecinţele teribile ale războiului Rusiei depăşesc cu mult Ucraina'', a afirmat ea.

UPDATE 18.00 Bruxellesul propune un nou ajutor financiar european pentru Ucraina, de până la 9 miliarde de euro

Bruxellesul propune ''o nouă asistenţă macrofinanciară excepţională'' pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP şi EFE.

Ea nu a oferit precizări despre forma pe care o va avea această ''asistenţă''. Uniunea Europeană a alocat deja un ajutor macrofinanciar de urgenţă de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina după agresiunea Rusiei asupra acestei ţări.

Dincolo de ajutorul pe termen scurt, a adăugat Ursula von der Leyen, ''UE are responsabilitatea şi un interes strategic să conducă un efort de reconstrucţie'' a Ucrainei, sarcină la care ''nu trebuie să fie singura contributoare''.

UPDATE 16.30 Ucraina va primi 25.000 de tone de carburant din Polonia

Ministrul ucrainean al dezvoltării economice, Iulia Sviridenko, a anunţat miercuri că Polonia va trimite Ucrainei 25.000 de tone de carburant, probabil săptămâna viitoare, transmite agenţia EFE.

''Ajutorul Poloniei va contribui la stabilizarea semnificativă a situaţiei pe piaţa carburanţilor'', a declarat Iulia Sviridenko după o discuţie la Kiev cu omoloaga sa poloneză Anna Moskva.

Iulia Sviridenko a amintit că înaintea invaziei ruse rafinăria de la Kremenciuk, din centrul Ucrainei, acoperea cu producţia sa mare parte din cererea internă de carburant a ţării, dar infrastructura rafinăriei a fost distrusă de atacurile ruseşti.

Prin urmare, guvernul de la Kiev încearcă să efectueze importuri în regim de urgenţă pentru a atenua criza de combustibili, dar se loveşte de dificultăţi logistice întrucât multe şosele şi căi ferate sunt avariate, iar porturile ucrainene sunt blocate.

UPDATE 15.30 Liderul pro-Kremlin al Ceceniei recunoaşte erori comise la începutul campaniei ruse în Ucraina

Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin al Ceceniei, a admis miercuri "erori" comise în faza iniţială a campaniei militare ruse în Ucraina, lansată la 24 februarie, dar care, potrivit celor spuse de el, au fost remediate pe parcurs, potrivit EFE.

"La început au fost erori, unele deficienţe, dar în prezent totul merge 100% conform planului şi vom elibera Ucraina", a declarat Kadîrov într-o intervenţie la forumul "Noile orizonturi", organizat de societatea rusă "Znanie" ("Cunoaştere").

Liderul cecen informează frecvent despre mersul "operaţiunii militare speciale" ruse în Ucraina prin contul său Telegram, unde difuzează imagini realizate de soldaţi ceceni care participă la campania rusă.

UPDATE 14.30 Kremlinul acuză Ucraina de ''lipsă totală de dorinţă de a negocia''

Kremlinul a acuzat miercuri Ucraina de "lipsă totală de dorinţă de a negocia" cu Rusia, pentru a pune capăt conflictului în curs pe teritoriul ucrainean de la declanşarea ofensivei ruse pe 24 februarie, informează AFP.

"Negocierile nu avansează şi noi constatăm o lipsă totală de dorinţă din partea negociatorilor ucraineni de a continua acest proces", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în condiţiile în care cu o zi înainte preşedinţia ucraineană a declarat că negocierile sunt suspendate din cauza Rusiei.

UPDATE 13.05 Armata rusă a atacat regiunea Odesa cu rachete lansate din Marea Neagră

Militarii ruși au lansat miercuri un atac cu rachete de pe poziţiile lor din Marea Neagră, atac care a afectat regiunea Odesa din sud-vestul Ucrainei. Informația a fost difuzată de Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor armate ucrainene pe contul său Telegram, relevă Agerpres, citând EFE.

Armata rusă „continuă să distrugă infrastructurile (din zonă) şi să exercite presiune psihologică asupra civililor, atacând aşezări din regiune la primele ore ale dimineţii”, a afirmat comandamentul ucrainean.

Potrivit datelor preliminare, deocamdată, nu există informaţii cu privire la eventuale victime sau distrugeri semnificative, dar echipe de intervenţie s-au deplasat la faţa locului, astfel că în orele următoare sunt așteptate date în acest sens.

UPDATE 11.45 Aproape 1.000 de combatanți din Azovstal s-au predat începând de luni, potrivit Moscovei

Ministerul rus al Apărării a dat publicității o informare potrivit căreia 694 de luptători ucraineni care se aflau în uriașa oțelărie Azovstal din Mariupol s-au predat numai în ultimele 24 de ore. Astfel, conform Moscovei, numărul combatanților care au depus armele începând de luni se ridică la 959, relatează „The Guardian”. Totodată, 80 dintre cei care s-au predat erau răniți, 51 fiind transportați la spital.

În plus, rușii susțin că au ucis 270 de luptători ucraineni, iar 54 de unități de echipament militar au fost dezactivate în timpul nopții.

Totuși, afirmațiile Moscovei nu au putut fi verificate deocamdată din surse independente, punctează publicația britanică menționată.

UPDATE 10.55 Promisiuni de la Moscova pentru Herson

Vicepremierul rus Marat Husnullin a fost marți în regiunea Herson din sudul Ucrainei, care este ocupată de forţele ruse încă din primele zile ale invaziei declanşate pe 24 februarie, unde a declarat că această zonă va ocupa „un loc demn în familia noastră rusă”.

Regiunea Herson din jurul oraşului-port cu acelaşi nume este situată pe malul drept al Niprului până la gura de vărsare a fluviului în Marea Neagră, notează Agerpres.

Potrivit agenției oficiale ruse de presă RIA Novosti, Husnullin a declarat că această regiune „are o mare perspectivă”.

Începe primul proces pentru crime de război în Ucraina

Azi începe primul proces pentru crime de război în Ucraina. Primul inculpat este un tânăr soldat rus, de 21 de ani, care a ucis cu tiruri de mitralieră un bărbat neînarmat, la doar patru zile după ce Rusia a invadat țara vecină. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pedeapsa cu închisoare pe viață.

Vadim Șișimarin a apărut deja în fața unui tribunal din Kiev vinerea trecută, când a avut loc audierea preliminară. Tânărul soldat rus, comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaia, este acuzat de crimă, dar și de furt. Și asta după ce, pe 28 februarie, într-un sat din nord-estul Ucrainei a împușcat un civil de 62 de ani, care se aflat pe bicicletă și vorbea la telefon. Avocatul lui a spus în fața curții că Vadim a mărturisit că l-a ucis pe bărbat, dar încă nu s-a decis dacă să pledeze vinovat.

Combatanţii capturaţi la Azovstal nu vor face obiectul unui schimb de prizonieri

Combatanţii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi trataţi „conform normelor internaţionale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit lui, acest lucru a fost garantat de Vladimir Putin a garantat acest lucru.

Totuși, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen marţi că „aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi”.

Noi eforturi pentru cei rămași în oțelărie

Ucraina face „tot posibilul și imposibilul” pentru a-i salva pe luptătorii rămași în oțelăria Azovstal. Ministrul adjunct al Apărării ucrainene, Ganna Maliar, a afirmat că existau informații privind numărul acestora, însă a subliniat că ele sunt „sensibile”, relatează BBC.

Luni, 264 de luptători, majoritatea grav răniți, au fost evacuați spre zone controlate de rebelii pro-ruși, iar marți, alte șapte autobuze au fost văzute plecând de la oțelărie. Acum, procurorii ruși spun că îi vor interoga pe toți acești soldații ucraineni.

Războiul intră într-o „fază prelungită”

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a afirmat că războiul cu Moscova intră într-o „fază prelungită”, ruşii căutând controlul total al regiunea Donbas şi să ocupe sudul.

„Rusia se pregăteşte să desfăşoare o operaţiune militară pe termen lung”, a declarat el în faţa miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană şi secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit lui Reznikov, trupele ruse îşi întăresc în prezent poziţiile în teritoriile pe care le ocupă în regiunile Zaporojie şi Herson, pentru „a trece în mod defensiv dacă este necesar”, relevă AFP, citată de Agerpres.

Ministrul ucrainean al Apărării consideră că un alt obiectiv al Moscovei constă în „crearea unui coridor terestru care să lege Rusia de Crimeea”, peninsulă pe care a anexat-o în 2014.

Parisul sare în ajutorul Kievului

Franţa îşi va intensifica livrările de arme către Ucraina „în zilele şi săptămânile următoare”. Promisiunea i-a fost făcută președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de către omologul său francez, Emmanuel Macron.

Franţa a livrat peste 800 de tone de ajutor umanitar Ucrainei de la începutul ofensivei ruse pe 24 februarie, între care 13 vehicule de salvare suplimentare la sfârșitul săptămânii trecute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE