Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul proces pentru crime de război în Ucraina: soldat rus, judecat pentru că a ucis un bărbat neînarmat

Azi începe primul proces pentru crime de război în Ucraina. Primul inculpat este un tânăr soldat rus, de 21 de ani, care a ucis cu tiruri de mitralieră un bărbat neînarmat, la doar patru zile după ce Rusia a invadat țara vecină. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pedeapsa cu închisoare pe viață.

Vadim Șișimarin a apărut deja în fața unui tribunal din Kiev vinerea trecută, când a avut loc audierea preliminară. Tânărul soldat rus, comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaia, este acuzat de crimă, dar și de furt. Și asta după ce, pe 28 februarie, într-un sat din nord-estul Ucrainei a împușcat un civil de 62 de ani, care se aflat pe bicicletă și vorbea la telefon. Avocatul lui a spus în fața curții că Vadim a mărturisit că l-a ucis pe bărbat, dar încă nu s-a decis dacă să pledeze vinovat.

Victor Ovsianikov, avocatul lui Vadim Șișimarin: "S-a predat chiar el. Toate celelalte chestiuni țin de procedurile criminale și materiale. Toate acestea vor fi determinate în următoarele audieri. Va răspunde la toate întrebările dacă și când va depune mărturie."

40 de suspecți de crime de război

Tânărul sergent nu era singur. El și alți trei camarazi au fugit, după ce convoiul lor a întâlnit rezistența militarilor ucraineni. Au furat o mașină și din mașină au tras cu un Kalașnikov asupra bărbatului pe care l-au ucis la câțiva zeci de metri de casa lui, în satul Ciupahivka din regiunea Sumî. Vadim s-a predat la scurt timp, însă ceilalți soldați ruși nu au fost prinși. Așa că el este singurul judecat de instanța ucraineană.

Cât va dura procesul nu se poate estima deocamdată, însă există destule probe care să îl susțină. Procurorul general al Ucrainei a declarat că există 40 de suspecți și 11.000 de cazuri în ancheta pentru crime de război și că cei vinovați vor fi deferiți justiției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE