Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Promisiuni de la Moscova pentru regiunea ucraineană ocupată Herson. Care sunt intențiile Rusiei

Vicepremierul rus Marat Husnullin a fost marți în regiunea Herson din sudul Ucrainei, care este ocupată de forţele ruse încă din primele zile ale invaziei declanşate pe 24 februarie, unde a declarat că această zonă va ocupa „un loc demn în familia noastră rusă”.

Regiunea Herson din jurul oraşului-port cu acelaşi nume este situată pe malul drept al Niprului până la gura de vărsare a fluviului în Marea Neagră.

Potrivit agenției oficiale ruse de presă RIA Novosti, Husnullin a declarat că această zonă „are o mare perspectivă”, notează Agerpres.

„Îi aşteptăm pe toţi, îi invităm să coopereze, nu trebuie să vă fie frică, vom trăi şi lucra împreună mai departe”, a spus Husnullin, adăugând că „viaţa în Herson este relativ paşnică la ora actuală şi sunt puţine distrugeri”.

Bani ruși pentru Herson

Guvernul Federaţiei Ruse, a spus Husnullin, a alocat deja fonduri pentru „reconstrucţia şi reparaţia drumurilor şi podurilor” din această zonă, iar „pe linia Ministerului Agriculturii” se preconizează să fie oferite agricultorilor din regiune „toate măsurile de sprijin aflate la dispoziţia Rusiei”.

La începutul lunii mai, regiunea Herson a fost vizitată de secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, partidul puterii în Rusia, Andrei Turciak, care declarase că „Rusia este aici pentru totdeauna”.

La 1 mai, Rusia a introdus rubla rusă ca monedă oficială în regiune, iar cu numai câteva zile în urmă, administraţia instalată de Moscova în această regiune ucraineană a declarat că intenţionează să lanseze un apel către conducerea rusă pentru a obţine dreptul de a deveni parte a Federaţiei Ruse.

Într-un interviu acordat RIA Novosti la 8 mai, Kirill Stremousov, adjunctul şefului regiunii, a declarat că locuitorilor din regiunea Herson li se vor elibera paşapoarte ruseşti, probabil, „încă din acest an”, iar în data de 9 mai el a pledat pentru o „integrare maximă în componenţa Federaţiei Ruse”.

De cealaltă parte, notează dpa, guvernul de la Kiev şi-a exprimat convingerea că rusificarea regiunii Herson nu va avea sorţi de izbândă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE