Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii au furat vehicule agricole în valoare de 5 milioane de dolari din Ucraina

Trupele ruse care au ocupat la începutul lunii martie orașul Melitopol au furat toate echipamentele de la o reprezentanță de mașini agricole și le-au trimis în Cecenia. Însă, după o călătorie de peste 1.000 de kilometri, hoții au constatat că niciunul dintre echipamente nu putea fi folosit deoarece mașinile au fost blocate de la distanță, relatează presa internațională.

În total au fost ridicate 27 de utilaje agricole

În ultimele săptămâni, au existat tot mai multe relatări că soldații ruși fură echipamente agricole, cereale și chiar materiale de construcții, dincolo de lucrurile pe care le furau din locuințele oamenilor. Camerele de luat vederi au surprins momentul în care echipamentele erau încărcate într-un camion cu platformă, aparent militar, care avea pe el litera „Z” vopsită cu alb.

Presa internațională a aflat că echipamentul sustras de la dealerul Agrotek din Melitopol însumează în total aproape 5 milioane de dolari, în condițiile în care numai combinele de recoltat valorează 300.000 de dolari fiecare. Pe de altă parte, hoții din rândul trupelor rusești s-au coordonat diferit: unii veneau dimineața, alții veneau seara.

Utilajele sunt dotate cu GPS

O parte din utilaje au fost duse într-un sat din apropiere, dar alte mașini au fost trimise într-o lungă călătorie, spre Cecenia, la peste 1.000 de kilometri distanță. Utilajele sunt dotate cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv GPS, care a permis urmărirea deplasării lor. Ultima locație indicată a fost localitatea Zahan-Iurt din Cecenia.

Însă echipamentele transportate în Cecenia, printre care se numărau și combine de recoltat, pot fi controlate de la distanță. Astfel, atunci când invadatorii s-au urcat la volanul combinelor furate, și-au dat seama că nu le puteau porni, deoarece vehiculele erau blocate. De aceea, echipamentele stau deocamdată la o fermă de lângă Groznîi.

Fermierii care încearcă să lucreze în zonele ocupate de trupele rusești nu își pot transporta însă produsele deoarece niciunul dintre porturi nu e funcțional. De aceea, forțele rusești și-au însușit recoltele, pe care le fură și le duc în Crimeea.

Declarațiile sunt contradictorii

Ministerul rus al Apărării susține că Ucraina exportă masiv cereale în România, iar pe drumul de întoarcere sunt aduse la schimb arme și muniții străine. Este cea mai nouă teză susținută de propaganda de la Moscova pentru a incrimina România că se implică în înarmarea Ucrainei. Potrivit Moscovei, Ucraina a organizat exporturi masive de cereale, porumb, plante oleaginoase și animale de fermă către România, pe cale rutieră și feroviară, precum și cu barje din portul Izmail, de-a lungul Dunării.

„Prin acțiunile sale ilegale, Rusia jefuiește nu doar Ucraina, ci și consumatorii din străinătate. Organizația Națiunilor Unite estimează că aproximativ 1,7 miliarde de oameni s-ar putea confrunta cu sărăcia și foametea din cauza întreruperilor alimentare ca urmare a unui război la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

Potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor, Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020-2021, vânzând 44,7 milioane de tone în străinătate. Volumul exporturilor a scăzut brusc de la invazia rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE