Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dan Dungaciu, despre războiul din Ucraina: „Aici se desfac lumile, iar Europa riscă să fie perdantul major”

Publicat de: Euronews

Sociologul Dan Dungaciu a fost prezent luni seară în platoul Euronews România unde a vorbit despre războiul din Ucraina. Printre subiectele abordate de acesta a fost și cel legat de decizia secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General de a deschide un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină.

„Sper că ancheta procurorilor din România să nu ridice probleme de data aceasta, apropo de cetățenia dublă pe care o au unii cetățeni ucraineni, pentru că în Ucraina este interzisă dubla cetățenie. Din punctul acesta de vedere sigur că situația nu ar trebui să se complice și mai grav pentru posesorii de pașapoarte românești din Ucraina. Deci sper că anumite diferende sau anumite tipuri de tensiuni care au existat în trecut să nu mai existe și în prezent.

Pe de altă parte, sigur că tot ceea ce s-a prezentat aici trebuie să fie un efort de echipă. Dacă începi o asemenea acțiune prin care vrei să demonstrezi că ce a rezultat în urma invaziei Federației Ruse e demn de un tribunal pentru drepturile omului, trebuie să ai o muncă de echipă și dacă partea română este parte a acestei echipe nu putem decât să salutăm asta. Punctul cel mai bun de plecare pentru partea română este cetățeanul român din Ucraina care poate să fie și el un furnizor important pentru lucrurile pe care le-am menționat anterior.

Chestiunea dublei cetățenii din Ucraina ține și de modul în care Federația Rusă a tratat cetățenii Ucrainei care au plecat în Rusia din 2014 și până astăzi. Ca să obțină cetățenia Federației Ruse, trebuiau să renunțe la cetățenia ucraineană, iar autoritățile de la Kiev nu dădeau hârtia prin care să poată renunța la cetățenia ucraineană. Mai apoi rușii au schimbat legislația și au spus că e suficient să depui cererea de renunțare la cetățenia ucraineană pentru ca să primești cetățenia Federației Ruse. Dar disputa acolo evident a fost între Kiev și Moscova. Dar ideea este ca cetățenii români sau românii care trăiesc în Ucraina să nu fie afectați pentru că cel puțin moral ei sunt în altă tabără decât partea rusă”, a precizat Dan Dungaciu la Euronews România.

Întrebat despre decizia Rusiei de a oferi pașapoarte tuturor cetățenilor ucraineni, sociologul a precizat că: „Rusia a acționat mereu prin pașaportizare. Ea își marchează teritoriul, are toate instrumentele puse la dispoziție și le-a folosit peste tot. În Georgia a acționat la fel, iar acum face același lucru în Ucraina, pașaportizează masiv. Sunt milioane de cetățeni ai Ucrainei plecați în Federația Rusă care au devenit cetățeni ai Federației Ruse. Deci pe lângă dezastrul pe care l-a creat în Ucraina, Rusia a luat milioane de cetățeni ai Ucrainei care acum sunt patrimoniul Federației Ruse și nu îmi imaginez că vor pleca foarte ușor de acolo.

Aici este vorba și despre o bătălie de imagine. Imaginați-vă că acest război se încheie într-un fel sau altul, că Ucraina pierde 20% din teritoriu sau că pierde mai puțin, gândiți-vă ce bătălie va fi după pentru cine controlează partea din Ucraina gestionată de Kiev și cine gestionează partea controlată de Moscova. Ideea de stabilitate este foarte importantă. Oamenii din fostul spațiu URSS nu cred că se pot întâmpla minuni, fiind extrem de sceptici, strategic vorbind. Nu le place foarte mult nici NATO, nici America, iar în ceea ce privește UE sunt jumătate-jumătate. Dar ideea de stabilitate este fundamentală. Când războiul se va fi închis, rușii vor controla partea teritoriului Ucrainei, asigurând securitatea, stabilitatea, hrana, gazul, atât cât pot să asigure. Deci o oarecare stabiltiate. Dacă partea cealaltă, Kievul, nu va reuși să stabilizeze teritoriile pe care le controlează, atunci bătălia de imagine se va da pe teren, dar altfel. Pentru că dacă cei care sunt controlați de Rusia vor vedea că o duc un pic mai bine decât cei care sunt sub controlul Kievului, atunci războiul acesta va continua cu alte mijloace. Oamenii vor continua să plece din Ucraina.

Noi suntem frontiera lumii occidentale, suntem estul vestului și Ucraina este dincolo de noi. Ce va fi dincolo? Cine va stabiliza partea controlată de Ucraina. Noi trebuie să ne punem această întrebare. Există doar două variante, fie rușii sunt scoși din Ucraina, fie Ucraina pierde războiul și este controlată de Rusia într-o mare parte. Sigur că toți ne dorim ca Ucraina să-i scoată pe ruși de acolo, dar realistic vorbind, șansele unei asemenea victorii sunt mici. Iar dacă șansele sunt mici, încotro ne îndreptăm?

Pe sondajele din Franța și Germania, permisibilitatea cetățeanului european față de ce se înâmplă în Ucraina, disponibilitatea sa de a se sacrifica pentru ceea ce se întâmplă în altă țară, începe să scadă. Politicienii europeni au enorm de multe dificultăți în a-și convinge cetățenii că trebuie să se sacrifice pentru ceea ce se întâmplă în altă țară.”

Totodată, acesta a fost întrebat dacă nu cumva Vladimir Putin mizează pe o posibilă oboseală a Occidentului în contextul războiului din Ucraina?

„E mai mult decât atât. Lavrov a spus că se lasă o Cortină de Fier și a spus că nu mai avem nevoie de Europa. Deci trebuie să privim lucrurile într-o perspectivă atât de amplă încât războiul din Ucraina devine foarte puțin relevant. Noi, adică Occidentul ne eliberăm de resursele din Federația Rusă dar cuplăm Federația Rusă la spațiul asiatic. Noi ne-am rupt, dar care e prețul pe care îl plătim? Noi cuplăm Rusia la China, inventându-ne un adversar mult mai puternic decât Federația Rusă singură sau chiar decât China singură. Aici se desfac lumile, iar Europa riscă să fie perdantul major.

România va avea și ea de gestionat această modificare. Rusia pentru America este acum pe locul trei în lista priorităților strategice. Rusia e o provocare acută, dar nu strategică pentru Statele Unite, iar dacă lucrurile stau așa, atunci s-ar putea să asistăm inclusiv la nivel NATO la o gestionare de sarcini sau agende. Și atunci România trebuie să fie pregătită pentru că se schimbă geografia strategică.”

Nu în ultimul rând, Dan Dungaciu a abordat și chestiunea închiderii gazelor rusești către Europa.

„Dacă rușii vor închide de tot robinetul de gaze, atunci vom avea consecințe năprasnice. Aici nu e vorba de izolarea Rusiei. La G-20 Rusia a avut întrevederi cu Brazilia, cu India. Nu toate statele s-au aliat pentru a pune presiune pe Rusia. Deci nu e vorba doar despre Rusia, e vorba de cum se așază pe hartă forțele”, a conchis Dan Dungaciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE