Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează după victoria extremei drepte în alegerile din Italia. Cristian Diaconescu: „Dialogul va fi foarte dificil în interiorul acestei coaliții”

Ultimele sondaje exit poll privind alegerile generale din Italia au plasat partidul Giorgiei Meloni, Frații Italiei, pe primul loc. Fiind principalul partid din cadrul coaliției de dreapta, aceasta ar putea deveni prima femeie care să ocupe funcția de prim-ministru din istoria Italiei.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit la Euronews România despre rezultatul alegerilor din Italia.

 Cristian Diaconescu: „Mesajul FDI este unul populist, evident. S-a focalizat în campania electoral pe o retorică anti-migrație, mai ales în ceea ce privește migrația dinspre țările riverane la Marea Mediterană. În egală măsură, mesajele pe care doamna Meloni, printr-o atitudine foarte drastică, reamintind de neofascismul italian,  s-a exprimat la o reuniune a unui alt partid de dreapta din Europa, VOX, din Spania. Deci sunt aceste mesaje cât se poate de clare și din punctul de vedere al FDI, în acest moment, UE trebuie să fie o Uniune a națiunilor, ceea ce înseamnă un anume tip de suveranism.

Nu au o problemă în ceea ce privește NATO, au diferențe în interiorul acestei coaliții și de aici s-ar putea să apară dificultăți după ce se va confirma formal rezultatul acestor alegeri. De exemplu, între Salvini și Meloni există opinii divergente, de pildă atitudinea față de sancțiunile privind Federația Rusă și intervenția în Ucraina. Doamna Meloni sprijină aceste sancțiuni impuse de UE, dar Salvini spune că prin aceste sancțiuni Italia este adusă în genunchi. Dialogul va fi foarte dificil în interiorul acestei coaliții.

În egală măsură, italienii privesc acum cu îngrijorare, în ceea ce privește potențialul doamnei Meloni de a-și desemna miniștri pentru că urmează o perioadă foarte complicată din punct de vedere economic”.

Întrebat dacă există riscul ca Italia să pășească pe drumul Marii Britanii și să asistăm la un „ITEXIT”, Cristian Diaconescu a spus că: „Este prematur să tragem o concluzie până când nu se formează un guvern, iar președintele Italiei nu o desemnează pe doamna Meloni ca prim-ministru. Nu cred că s-ar pune problema în acești termeni. Mai degrabă, exact ca în situația Ungariei, Italia s-ar putea să identifice alt tip de valori care ar trebui protejate și promovate înăuntrul UE decât cele pe care le vedem cu toții. Aecste valori ar fi mai mult legate de suveranism, decât de coeziune și solidaritate internă în UE”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE