Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci concluzii după victoria extremei drepte în alegerile parlamentare din Italia

Alegerile legislative din Italia s-au încheiat, iar partidul Giorgiei Meloni, Frații Italiei (FDI), s-a clasat pe prima poziție potrivit primelor exit poll-uri. Iată care sunt principalele concluzii după scrutinul din Peninsulă.

Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru

În calitate de lider al celui mai mare partid (Frații Italiei) din coaliția de dreapta câștigătoare, Giorgia Meloni este gata să devină prima femeie prim-ministru din istoria Italiei. Victoria lui Meloni reprezintă astfel o ruptură majoră față de trecut.

Într-un interviu pentru Euronews, înaintea alegerilor, ea a declarat că „ar fi o onoare pentru mine să fiu primul care încalcă acest tabu în țara mea”.

Italia va avea cel mai de dreapta guvern după al Doilea Război Mondial

Dacă exit poll-urile sunt corecte, viitorul guvern al Italiei va fi format dintr-o coaliție a FDI, partid neofascist, și partidul lui Matteo Salvini, La Liga, care are o platformă anti-imigrație și populistă. De asemenea, în coaliție ar putea intra și Forza Italia, o formațiune politică mai moderată, condusă de Silvio Berlusconi.

În cea mai mare parte a perioadei post-belice, scena politică din Italia a fost dominată de creștin-democrați, conservatori și pro-americani. În urma scandalului „Bribesville” de la începutul anilor 1990, peisajul partidelor din Italia s-a schimbat radical, iar Berlusconi a apărut ca o figură politică uriașă care a prezidat mai multe guverne de dreapta.

Un guvern populist a fost format și în 2018 cu Liga Nordului, dar în alianță cu Mișcarea Cinci Stele, a amestecat politici de dreapta și de stânga.

Cea mai scăzută prezență la vot din istorie

Italia s-a bucurat întotdeauna de un nivel ridicat de participare politică și a avut o prezență la vot mai mare decât mulți dintre vecinii săi europeni. În 1979, peste 90% din electorat a ieșit la vot. Totuși, la aceste alegeri, doar 64% din populația cu drept de vot s-a prezentat la urne.

Centrul-stânga, în declin

În lunile premergătoare alegerilor, cea mai mare forță de centru-stânga, Partidul Democrat (PD) condus de Enrico Letta, era cotat în unele sondaje chiar în spatele FDI, la puține procente distanță. Dar, potrivit exit poll-urilor, PD o obținut doar 19%. Astfel, coaliția de centru-stânga este departe de blocul de dreapta.

Mișcarea populistă Cinci Stele, condusă de fostul premier Giuseppe Conte, se estimează că a primit între 13,5% şi 17,5% din voturi, în scădere faţă de scorul său istoric de peste 30% în 2018.

Revine Berlusconi?

Fostul premier Silvio Berlusconi nu mai reprezintă figura centrală de pe scena politică italiană, însă sprijinul acestuia pentru coaliția de dreapta este indispensabil pentru a asigura că aceasta are o majoritate de locuri în viitorul Parlament. Ca urmare, fostul premier ar putea exercita în viitor o influență semnificativă în politica italiană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE