Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine e Giorgia Meloni, politiciana de extremă dreapta care ar putea deveni prima femeie premier din istoria Italiei

Giorgia Meloni și partidul său de extremă dreapta, Fratelli d'Italia, a câștigat alegerile parlamentare din Italia, potrivit sondajelor exit poll. Astfel, Meloni ar putea deveni prima femeie care să ocupe funcția de prim-ministru din istoria Italiei.

În același timp, ea ar putea deveni primul premier de extremă-dreapta al Italiei.

În timpul campaniei electorale, Meloni a încercat să schimbe imaginea partidului său de extremă dreapta „Frații Italiei” și să se distanțeze de originile fasciste ale formațiunii. Și pare că a reușit, partidul ei s-a bucurat de o creștere fulgerătoare a popularității. Asta în ciuda criticilor, care spun că formațiunea nu s-ar fi debarasat de legăturile cu fascismul.

În mesajele sale, Georgia Meloni susține că Uniunea Europeană este prea birocratică, cu o multitudine de reguli care încalcă suveranitatea Italiei.

Deviza ei este "Dumnezeu, patrie, familie", iar priorităţile sale vizează închiderea graniţelor pentru a proteja Italia de islamizare, renegocierea tratatelor europene pentru ca Italia să îşi recapete controlul asupra destinului său, lupta împotriva "lobby-urilor LGBT" şi a "iernii demografice" pe care o traversează ţara, unde vârstă medie este cea mai mare din ţările industrializate, cu puţin în urma Japoniei, notează Agerpres, citând AFP.

Pe 6 octombrie 2016, a denunţat pe Facebook "înlocuirea etnică în curs în Italia", pe aceeaşi linie cu alte formaţiuni europene de extremă dreaptă.

Meloni şi partidul său sunt urmaşii Mişcării Sociale Italiene (MSI), un partid neo-fascist creat după al doilea război mondial. La 19 ani declara pentru canalul France 3 că dictatorul Benito Mussolini a fost "un politician bun". Deşi trebuie să menajeze o parte din baza electorală care se identifică cu acest trecut, Meloni este conştientă că pentru a câştiga trebuie să mulţumească aripa moderată a familiei sale politice."Dacă aş fi fascistă, ar spune că sunt", s-a apărat ea într-un interviu recent acordat revistei britanice The Spectator.

Ascensiunea lui Meloni pe scena politică din Italia

Născută la Roma pe 15 ianuarie 1977, Giorgia Meloni a devenit activistă la vârsta de 15 ani în asociaţii studenţeşti clasificate ca foarte de dreapta, în timp ce lucra ca babysitter sau chelneriţă. În 1996 a ajuns să conducă o asociaţie de liceeni, Azione Studentesca, a cărei emblemă este Crucea Celtică.

În 2006 a devenit deputată şi vicepreşedintă a Camerei Deputaţilor. Doi ani mai târziu a fost numită ministru pentru tineret în guvernul premierului lui Silvio Berlusconi.

Frecventează apoi cu asiduitate platourile de televiziune. Tinereţea, spiritul temerar şi modul în care se exprimă o transformă într-un bun invitat media. Rezervată până acum în privinţa vieţii private, a înţeles că, cel puţin la fel de mult cât ideile, personalitatea unei tinere drăguţe şi blonde într-o Italia încă foarte macho seduce."Sunt Giorgia, sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creştină", le-a spus ea susţinătorilor în 2019, la Roma, în timpul unui discurs aprins, devenit celebru. Locuieşte cu partenerul său, un jurnalist de televiziune, şi are o fiică născută în 2006.

La sfârşitul anului 2012, obosită de disensiunile care măcinau dreapta, a fondat Fratelli d'Italia împreună cu alţi disidenţi din partidul lui Silvio Berlusconi şi a ales opoziţia.

Atunci când Mario Draghi, fost guvernator al Băncii Centrale Europene, a format un cabinet de unitate naţională în februarie 2021 pentru a scoate Italia din criza sanitară şi economică, Georgia Meloni a refuzat să participe."Italia are nevoie de o opoziţie liberă", a spus ea atunci. În numele acestei libertăţi, sinonimă cu suveranitatea, atlantista Georgia Meloni a denunţat încă din prima zi invadarea Ucrainei de către forţele ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE