Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exit Poll: Extrema dreaptă câștigă în Italia. Giorgia Meloni va fi prima femeie prim-ministru din istoria țării

Ultimele sondaje exit poll privind alegerile generale din Italia au plasat partidul Giorgiei Meloni, Frații Italiei (FDI), pe primul loc. FDI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliţie, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia (FI) al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea naţională Rai, citată de Agerpres. Fiind principalul partid din cadrul coaliției de dreapta, FDI ar putea deveni prima femeie care să ocupe funcția de prim-ministru din istoria Italiei.

Dacă partidul lui Matteo Salvini, La Liga, care face parte și el din coaliția de dreapta, va avea rezultatele preconizate, va ajuta coaliția să obțină cifrele de care are nevoie pentru a forma următorul guvern. Când și-a exprimat votul, acesta părea optimist în legătură cu rezultatele. 

Un partid de sine stătător, fără o coaliție formală, a fost Mișcarea Cinci Stele a lui Giuseppe Conte. Mişcarea a obţinut între 13,5% şi 17,5% din voturi, în scădere faţă de scorul său istoric de peste 30% în 2018.

Stanga politică, în declin

Partidul Democrat (PD), principala formaţiune de stânga, nu a reuşit să impună barajul în faţa extremei drepte şi trebuie să se mulţumească cu un scor care oscilează între 17% şi 21%. Imaginile de la sediul PD, după ce au apărut primele exit-poll-uri, contrastau puternic cu cele ale rivalilor. Atmosfera era sobră. Condusă de Enrico Letta, formațiunea este principalul partid politic al coaliției de centru-stânga și principala opoziție a partidelor de dreapta.

Aproape 51 de milioane de italieni au avut drept de vot la aceste alegeri anticipate. Dar analiștii spun că ar putea fi cea mai slabă prezență la vot înregistrată vreodată în Italia, cu un procent de absenteism estimat la 30-35%. Secțiile de votare s-au închis duminică la ora 11, iar rezultatele finale sunt așteptate azi. Sunt șanse mari ca în 2022 să apară primul guvern de coaliție post-fascist, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE