Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în Italia 2022. Votul va influența și soarta românilor stabiliți în Italia

Publicat de: Euronews

Se apropie alegerile naționale din Italia, iar rezultatul scrutinului va influența și soarta comunității de români din peninsulă. Și din Banat au plecat mulți români să lucreze în Italia, iar rudele rămase acasă privesc cu încredere viitorul lor de acolo.

Alegerile pot influența și lumea sportului

Timișoreanul Tiberiu Măgurean a fost multiplu campion național și are 100 de selecții în naționala de futsal a României. În urmă cu mai bine de 12 ani a ales să-și continue cariera sportivă în Italia, unde s-a și stabilit cu soția și cei doi copii. Acolo și-a deschis și un club privat de fotbal, la Bisceglie, în apropiere de Bari. Sora lui, Codruța Măgurean, este convinsă că Tiberiu va răzbi în orice situație.

„Ceea ce vor face italienii, nu avem de unde să cunoaștem. Politica este politică și deseori își pune amprenta inclusiv asupra vieții sportive, a tuturor acțiunilor sportive care se derulează. Vom vedea. Tibi spune că, în ceea ce-l privește, nu crede că va fi afectată această perspectivă, el având drept de muncă pe perioadă nederminată în Italia. Însă, în perspectivă, sperăm să obțină și cetățenia italiană. Dacă nu, îl primim cu drag acasă sau poate că se vor reorienta către alte locuri”, spune Codruța Măgurean.

Altă viață în Italia

Tot din Timișoara este și familia Boianjicov, pentru care Italia este, practic, a doua casă. Soții Maria și Gheorghe Boianjicov au trăit o perioadă acolo, iar fiul cel mare, Adrian, este stabilit de peste 18 ani lângă Roma. Este mecanic și are doi copii.

„Mie mi-a plăcut viața acolo, chiar și cu sănătatea am stat foarte bine acolo, mai ales că eram în jurul copiilor, nepoților”, spune Maria Boianjicov.

„Altă viață, nu ai grija zilei de mâine. Eu, cel puțin, n-am știut ce înseamnă grija zilei de mâine. Nimeni din familia mea, câți am fost acolo și care suntem, nu ne-am făcut probleme. Ne putem permite, uite, să plătim și ratele la casă și mai schimbi o mobilă, mai schimbi o încălzire centrală. În privința alegerilor nu cred că ne facem probleme, pentru că, indiferent ce se va întâmpla... Probabil, cei care nu au calificare, nu au un loc de muncă stabil, probabil că-i incertă treaba, însă nu-mi fac probleme în privința familiei mele”, este de părere Gheorghe Boianjicov.

Românii vor merge la vot

Tânăra Adriana Horoba locuiește cu tatăl ei în comuna timișeană Șag, în vreme ce mama și sora ei lucrează în Florența. Sora a obținut deja cetățenia italiană și va merge la vot.

„Cu siguranță va participa, pentru că este conștientă că e pentru binele ei, pentru binele mamei și al tuturor românilor care sunt plecați. Mama, datorită faptului că a stat mulți ani și a muncit foarte mult acolo, ne-a ajutat și pe noi, la rândul nostru, cu multe alte lucruri. Va veni, clar va veni acasă într-o zi, dar sper să nu rămână, așa, din senin fără loc de muncă, fără un sprijin”, spune Adriana Horoba.

Duminică, în Italia, vor avea loc alegeri parlamentare generale. 51 de milioane de italieni sunt așteptați la urne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE