Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum votează italienii. Sistemul de vot pentru diaspora este extrem de simplu

Buturuga mică poate să răstoarne carul mare. În cazul alegerilor din Italia, înseamnă că voturile din diaspora pot înclina balanța într-o parte sau în cealaltă. Țara are un sistem electoral bine pus la punct pentru italienii care trăiesc în străinătate.

La fel cum s-a întâmplat și în România, votul din diaspora poate avea și în Italia o importanță esențială. Italia are o populație de aproape 60 de milioane de locuitori, iar în afara Italiei locuiesc aproximativ 5,9 milioane de italieni. Concret, votul italienilor din afara granițelor ar avea o pondere de aproape 10%. De regulă, la alegerile Italiene, peste 50% dintre italienii din afara țării se prezintă la vot. Spre deosebire de România, unde dintre cei aproape 4 milioane de cetățeni din diaspora, abia 39.000 s-au înscris la vor în 2020, adică undeva pe la 1%.

Cum votează italienii din diaspora

Cei mai mulți cetățeni italieni din diaspora trăiesc în Argentina, Germania, Elveția, Germania și Statele Unite. În România se află aproximativ 20.000 de cetățeni italieni. Printre ei, și români dublă cetățenie. Statul italian a stabilit un sistem de vot foarte simplu și eficient.

Dacă sistemul de votare prin corespondență pentru diaspora în România se află oarecum la început, iar procedura este destul de complicată, cu buletine care trebuie scoase la imprimantă, multe autocolante și un certificat de vot pe care trebuie să-ți treci numele și CNP-ul, în alte țări procedura este mult mai simplă. În Italia, cei aproape 6 milioane de cetățeni din afara granițelor au la dispoziție un sistem foarte simplificat. Buletinele au culori diferite pentru cele două camere și embleme clare. Acestea sunt anonime și totul poate fi pus într-un singur plic sigiliat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE