Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful grupării Wagner amenință cu retragerea trupelor din Bahmut și acuză Rusia că i-a lăsat fără muniție

Liderul grupului Wagner a amenințat vineri că își va retrage trupele din bătălia prelungită pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei săptămâna viitoare, acuzând comandamentul militar al Rusiei că și-a lăsat forțele fără muniție și că le-a provocat pierderi grele.

Liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, s-a plâns de lipsa de muniţie şi a proferat insulte la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major General al Forţelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov, transmite vineri EFE, potrivit Agerpres.

"Aceştia sunt băieţii care au murit azi, sângele încă este proaspăt", a declarat Prigojin într-un video postat pe Telegram, în care arată rânduri de cadavre ale soldaţilor grupării Wagner şi susţine că numărul victimelor ar fi fost de cinci ori mai mic dacă unităţile Wagner ar fi primit cantitatea corespunzătoare de muniţie.

Muniția promisă nu este furnizată

El a adăugat că unităţile sale au doar 30% din muniţia de care au nevoie, fapt pentru care i-a făcut direct răspunzători pe Şoigu şi Gherasimov.

"Ei au venit aici ca voluntari şi mor pentru ca voi să vă îngrăşaţi în birourile voastre de mahon", spune Prigojin, adresându-se cu diverse insulte ministrului Apărării şi şefului Statului Major General.

Membrii grupării Wagner sunt forţa de asalt a Rusiei în bătălia care se dă de opt luni pentru oraşul Bahmut, din estul Ucrainei. Joi, Prigojin a afirmat că într-o singură zi de confruntări au murit 116 membri Wagner din cauza lipsei de muniţie, pe care a descris-o ca fiind "extrem de gravă".

De luni de zile, liderul Wagner reclamă că Ministerul rus al Apărării nu furnizează unităţilor sale muniţia promisă. La începutul lunii martie, Prigojin a ameninţat chiar că îşi va retrage detaşamentele din Bahmut.

"Dacă compania militară privată Wagner se retrage din Bahmut, întregul front se va prăbuşi", a declarat el într-un video postat pe YouTube şi a avertizat că prăbuşirea ar putea ajunge "până la frontierele Rusiei şi, poate, mai departe".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE