Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Wagner avertizează că poziția rusă în Bahmut e în pericol fără muniția promisă

Fondatorul grupării de mercenari Wagner a avertizat că poziția forțelor ruse din apropierea orașului Bahmut din estul Ucrainei este în pericol, trupele sale nu primesc muniție, ceea ce reprezintă o dovadă a tensiunilor dintre Kremlin și Evgheni Prigojin, relatează agenția Reuters. În schimb, experții Institutului pentru Studiului Războiului (ISW) susțin că forțele ucrainene ar desfășura o „retragere limitată”, însă provoacă în continuare pierderi mari în rândul Armatei ruse.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au atacat un centru de comandă al Regimentului Azov, în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Agenția Reuters a precizat că nu a putut verifica din surse independente informațiile cu privire la evoluția de pe frontul în Ucraina.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari, a precizat că liniile de front ale Rusiei din apropiere de Bahmut s-ar putea prăbuși dacă forțele sale nu vor primi muniția promisă de Moscova în luna februarie.

”Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este doar birocrație obișnuită sau o trădare”, a precizat duminică Prigojin, făcând referire la lipsa de muniție.

Șeful grupării de mercenari critică frecvent conducerea Armatei ruse. Luna trecută, Prigojin l-a acuzat pe Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, și pe alți oficiali ruși de ”trădare” pentru c-ar fi tergiversat livrarea de muniție către angajații săi care luptă în războiul din Ucraina.

Într-un clip publicat sâmbătă pe canalul de Telegram ”Wagner Orchestra”, Prigojin a precizat că trupele sale sunt îngrijorate de Guvernul de la Moscova ar vrea să le învinuiască în cazul în care Rusia ar pierde războiul din Ucraina.

”Dacă Wagner se retrase acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși. Situația nu va fi una plăcută pentru grupările militare care protejează interesele ruse”, a mai afirmat Evgheni Prigojin.

Institutul pentru Studiul Războiului susține că Ucraina ar fi început să se retragă din Bahmut

Forțele ucrainene ar desfășura ”o retragere limitată” a efectivelor la est de Bahmut, însă provoacă în continuare pierderi semnificative Armatei ruse care avansează, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), o organizație cu sediul în Statele Unite, potrivit The Guardian.

Specialiștii estimează că nu pot estima intențiile Ucrainei, iar apărarea orașului Bahmut ”rămâne solidă din punct de vedere strategic” și că este posibil să aibă în plan o ”retragere treptată a luptei pentru a epuiza forțele rusești prin continuarea războiului urban”.

"Este puțin probabil ca forțele rusești să obțină rapid câștiguri teritoriale semnificative atunci când poartă un război urban, ceea ce de obicei favorizează apărătorul și poate permite forțelor ucrainene să provoace pierderi mari în rândul unităților rusești care avansează - chiar dacă forțele ucrainene se retrag în mod activ", au precizat specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului.

ISW a declarat că forțele rusești vor trebui să lupte în continuare în centrul orașului Bakhmut, pe malul vestic al râului Bahmutka, care este puternic apărat și va favoriza forțele ucrainene.

Războiul din Bahmut ar putea afecta și mai mult forțele mixte rusești deja epuizate, într-un mod similar cu cel cauzat de retragerea Ucrainei de pe linia Severodonetsk-Lysychansk, care a pus capăt efectiv operațiunilor ofensive rusești în regiunile Lugansk și Donețk în vara anului 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE