Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kremlinul ordonă producția mai mare de muniții. Trupele rusești "rămân fără arme”

Kremlinul ordonă o producție mai mare de muniții, deoarece trupele rusești "rămân fără arme”.

Șeful Apărării din Rusia a cerut unei companii de stat să își dubleze producția de rachete, în contextul în care se anunță o posibilă contraofensivă ucraineană, iar ambele părți implicate în războiul care durează de 14 luni pare că se confruntă cu o criză de muniție.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care a vorbit marți la o întâlnire cu cei mai importanți comandanți militari, a declarat că firma de stat Tactical Missiles Corporation și-a îndeplinit contractele în timp util.

Dar, a adăugat Shoigu, "în acest moment este necesar să se dubleze producția de arme de înaltă precizie în cel mai scurt timp posibil".

Analiștii au încercat să afle dacă Rusia este în criză de muniție de înaltă precizie, în condițiile în care barajele sale de rachete împotriva Ucrainei au devenit mai puțin frecvente și de mai mică amploare.

Ministerul britanic al Apărării a notat marți, într-o evaluare, că "problemele logistice rămân în centrul campaniei de luptă a Rusiei în Ucraina".

"Rusia nu dispune de suficiente muniții pentru a obține succese în ofensivă", a spus acesta.

Serviciile de informații militare britanice au ridicat, de asemenea, problema dacă ministrul adjunct al apărării rus, generalul-colonel Mihail Mizintsev, a fost demis. Acesta se afla în funcție doar de opt luni și deținea portofoliul logisticii militare.

"Speculațiile cu privire la viitorul său evidențiază modul în care problemele de logistică rămân în centrul campaniei de luptă a Rusiei în Ucraina. Rusia nu are suficiente muniții pentru a obține succese în ofensivă", a declarat Ministerul Apărării.

"Sărăcia de muniții conduce la diviziuni interne, mai ales între Ministerul Apărării al Rusiei și Grupul Wagner".

Forțele ucrainene se pregătesc pentru contraofensivă

Între timp, forțele ucrainene spun că își pregătesc propria contraofensivă - și că stochează muniție pentru a o susține de-a lungul unor linii de aprovizionare potențial lungi.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat luni că "lucrurile cheie" pentru succesul asaltului au fost "disponibilitatea armelor, oameni pregătiți, instruiți, apărătorii și apărătorii noștri care își cunosc planul la nivelul lor, precum și asigurarea acestei ofensive cu toate lucrurile necesare - obuze, muniție, combustibil, protecție etc.".

"Începând de astăzi, intrăm în ultima linie dreaptă, când putem spune: "Da, totul este pregătit"", a declarat Reznikov în comentarii televizate.

Tot marți, Danemarca a anunțat că donează Ucrainei un ajutor de 1,7 miliarde de coroane (228 de milioane de euro), inclusiv vehicule de deminare, muniție, poduri de câmp și bani pentru apărarea aeriană, care vor fi necesare pentru o contraofensivă împotriva forțelor rusești care sunt săpate în spatele unor linii defensive cu mai multe niveluri, inclusiv sute de kilometri de tranșee.

"Știm că rușii s-au întărit în teritoriile ocupate ale Ucrainei cu tranșee, câmpuri minate și alte obstacole pentru a opri o ofensivă ucraineană", a declarat ministrul danez interimar al apărării, Troels Lund Poulsen.

"Materialul din pachetul de donații este important pentru a deschide calea tancurilor ucrainene și a infanteriei blindate din linia frontului".

În ultimele luni, pe fondul vremii de iarnă, conflictul s-a împotmolit într-un război de uzură care a epuizat stocurile de muniție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE