Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un jurnalist disident din Belarus a fost condamnat la opt ani de închisoare

Roman Pratasevich a fost judecat sub acuzația de organizare de tulburări și de complot pentru preluarea puterii. El conducea un canal al aplicației de mesagerie Telegram, care a fost utilizat pe scară largă de participanții la protestele în masă împotriva alegerilor contestate din august 2020, care i-au acordat președintelui autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, un al șaselea mandat în funcție.

Pratasevici, arestat pe aeroport

În mai 2021, Pratasevici se afla la bordul unui zbor Ryanair din Grecia spre Lituania când acesta a fost nevoit să aterizeze forțat la Minsk. Autoritățile belaruse au susținut că au consemnat la sol aeronava din cauza unei amenințări cu bombă la bord, dar o investigație ulterioară a Organizației Aviației Civile Internaționale a considerat mișcarea un "act de intervenție ilegală".

La aterizarea la Minsk, oficialii au arestat doi pasageri - Pratasevici și prietena sa rusă Sofia Sapega.

În urma capturării lor, aceștia au defilat la televiziunea belarusă și au fost arătați mărturisind activități infracționale în înregistrări care păreau a fi fost făcute sub constrângere. Familia și susținătorii lui Pratasevici cred că acesta a fost constrâns să facă publice înregistrări video în care își denunță activismul politic.

Belarusul este condus din 1994 de Lukașenko, un lider dur. Aliatul fidel al lui Putin a rezistat luni de zile demonstrațiilor în masă din 2020, în timp ce politicieni și activiști ai opoziției au fost arestați și încarcerați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE