Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniştrii apărării rus şi belarus au semnat joi un document asupra desfăşurării de arme nucleare tactice ruse pe teritoriul Republicii Belarus, informează Reuters şi TASS, citate de Agerpres.

Moscova va avea controlul asupra acestor arme şi asupra oricăror decizii privind utilizarea lor, a declarat ministrul apărării rus Serghei Şoigu.

Măsura, criticată în Occident

Federaţia Rusă şi Republica Belarus, care sunt aliaţi apropiaţi în conflictul din Ucraina, au convenit mai devreme anul acesta să desfăşoare o parte din arsenalul nuclear tactic al Moscovei pe teritoriul belarus.

Separat, media ruse au informat că Serghei Şoigu a acuzat Occidentul că duce un "război nedeclarat" împotriva Rusiei şi Belarusiei.

În martie, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa un acord cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko în vederea desfăşurării de arme nucleare tactice în Belarus, o măsură care a fost criticată pe scară largă în Occident.

Putin a spus la acea dată că nu este nimic extraordinar în aceasta, întrucât SUA procedează într-un mod similar în ţări NATO de zeci de ani.

Mai mulţi responsabili ruşi au emis în mai multe rânduri ameninţări abia voalate privind utilizarea armei nucleare în Ucraina în cazul unei escaladări semnificative a conflictului.

Președintele Lukașenko a afirmat că Rusia a început să transfere arme nucleare

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect.

 "Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja", a declarat Lukaşenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse, Pul Pervogo.

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat joi o ameninţare pentru întreg continentul european.

"Aceasta nu pune în pericol doar vieţile belaruşilor, ci creează o nouă ameninţare pentru Ucraina, pentru întreaga Europă", subliniază ea pe Twitter.

"Când se vorbeşte despre arme nucleare tactice, cele mai multe dintre ele sunt la fel de puternice ca aceea care a ucis 140.000 de persoane la Hiroshima", a adăugat ea.

Armamentele nucleare aşa-zise "tactice" pot provoca pagube imense, dar raza de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare "strategice".

La începutul lunii aprilie, Rusia a indicat că a început să instruiască militari belaruşi pentru utilizarea armelor nucleare tactice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE