Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și Belarus, noi discuții despre cooperarea militară și securitatea regională, în timp ce Kremlinul mobilizează mai multe trupe pentru luptă

Publicat de: Mirabela Vasile

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu și președintele belarus Alexander Lukașenko au purtat discuții, sâmbătă, la Minsk, unde ar fi discutat despre cooperarea militară și securitatea regională.

Președintele belarus Alexandru Lukașenko a declarat sâmbătă că Rusia și Belarus sunt pregătite pentru pace, dar că Ucraina pare să nu vrea să negocieze.

Lukașenko a declarat că „dacă vor să lupte până la capăt, asta e treaba lor, dreptul lor”, adăugând că „deocamdată nici eu, nici serviciile noastre speciale nu îi vedem dispuși să poarte negocieri adecvate”.

Deși Lukașenko a spus în mod constant că nu va intra în războiul din Ucraina, Moscova a folosit în trecut Belarus ca punct de trecere pentru invazia sa.

Rusia și Belarus fac parte oficial dintr-un „stat de uniune” și sunt strâns aliate din punct de vedere economic și militar.

Între timp, Rusia continuă să mute trupele în prima linie. Forțele armate ucrainene au raportat că, de vineri, forțele Kremlinului au tras cinci rachete și au efectuat zeci de lovituri aeriene care vizează pozițiile militare și infrastructura civilă a Ucrainei.

Potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit, Rusia intenționează probabil să încercuiască orașul Bakhmut, unde în ultimele săptămâni se desfășoară un aprig război care amintește de Primul Război Mondial.

Capturarea acestui oraș ar avea o valoare operațională limitată, potrivit experților, dar ar putea permite Moscovei să amenințe apoi orașele strategice Kramatorsk și Sloviansk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE