Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lidera opoziției din Belarus: Prigojin şi Lukaşenko s-ar putea ''trăda'' în orice moment unul pe altul

Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko nu sunt aliaţi şi s-ar putea să se arate neloiali unul faţă de celălalt, a declarat pentru AFP Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse din exil.

"În orice moment, Lukaşenko îl poate trăda pe Prigojin şi Prigojin îl poate trăda pe Lukaşenko. Ei nu sunt aliaţi. Ei nu pot să aibă încredere unul în altul", a afirmat Tihanovskaia într-un interviu acordat miercuri.

Lukaşenko profită de pe urma rebeliunii grupului Wagner în Rusia

Prigojin a sosit marţi în Belarus, a anunţat preşedintele Lukaşenko. Şeful grupului Wagner s-a dus în această ţară în urma unui acord negociat pentru a pune capăt rebeliunii sale în Rusia. Dar Tihanovskaia, care a revendicat victoria împotriva lui Lukaşenko în urma alegerilor prezidenţiale din 2020, apreciază că multe lucruri rămân neclare în acest pretins acord încheiat.

Potrivit ei, decizia lui Lukaşenko de a-l ajuta pe preşedintele Putin este un act de conivenţă personală pentru a-şi salva propriul regim.

"El nu a acţionat pentru a-i salva faţa lui Putin, nici pentru a-l salva pe Prigojin, nici pentru a evita ca un război civil să izbucnească în Rusia", susţine ea. "El nu s-a îngrijit decât de supravieţuirea sa personală, căci Lukaşenko ştie că, dacă facţiunile în Rusia se confruntă, el va plăti preţul", adaugă Tihanovskaia.

Dacă Prigojin şi combatanţii Wagner se relochează în număr mare în Belarus, aceasta ar putea ameninţa Europa, consideră ea.

"Prezenţa lui Prigojin însuşi sau a grupului Wagner pe teritoriul nostru constituie în primul rând o ameninţare pentru poporul belarus şi pentru independenţa noastră", afirmă Svetlana Tihanovskaia.

"Această prezenţă constituie o ameninţare pentru Ucraina şi vecinii noştri occidentali", adaugă şefa opoziţiei belaruse, al cărei soţ se află într-o închisoare din Minsk.

Fost aliat al Kremlinului şi şef al unei companii de catering, Evgheni Prigojin a fost interfaţa celei mai puternice armate private a Rusiei şi a recrutat - cu aprobarea Kremlinului- mii de puşcăriaşi pentru a lupta în Ucraina. La sfârşitul săptămânii trecute, el a declanşat o rebeliune care a părut să zdruncine regimul lui Vladimir Putin în Rusia.

Tihanovskaia a denunţat faptul ca Lukaşenko să fie prezentat drept un "artizan al păcii" după ce a pretins că a contribuit la rezolvarea crizei, avertizând că el ar putea utiliza forţele Wagner pentru reprima şi mai mult orice disidenţă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE