Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon", ar fi fost arestat. E acuzat că s-a aliat cu Evgheni Prigojin

Rebeliunea lui Evgheni Prigojin a învolburat apele la Moscova și, așa cum se așteptau specialiștii, cineva trebuia să plătească. Iar acea persoană ar fi Serghei Surovikin, potrivit The Moscow Times. Supranumit "generalul Armaghedon" pentru cruzimea sa, Surovikin a fost acuzat că s-ar fi aliat cu Prigojin și ar fi fost arestat, după spusele a două surse apropiate de Ministerul rus al Apărării, citate de publicația menționată, sub protecția anonimatului.

Serghei Surovikin nu a mai fost văzut de pe 24 iunie, adică exact ziua în care Progojin a pornit acea rebeliune armată în care a anunțat că dorește înlăturarea ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

Generalul Serghei Surovikin ar fi fost arestat

"Problema cu el nu era ceva în regulă pentru autorități. Nu pot spune nimic mai mult", a precizat una dintre aceste surse, citate de Moscow Times.

Arestarea a avut loc "în acest context cu Prigojin. (...) Se pare că el a ales să fie de partea lui Prigojin, iar acum l-au prins la cotitură", potrivit celei de-a doua surse, care nu a dat detalii despre locul în care este reținut Surovikin: "Noi nu comentăm aceste informații nici măcar prin canalele noastre interne".

Un blogger militar rus pro-război, Vladimir Romanov, susține că Surovikin ar fi fost arestat duminică, adică a doua zi după încheierea rebeliunii. Acesta precizează că generalul este arestat în Lefortovo, un centru de detenție din Moscova.

Conform New York Times, niște agenți americani susțin că motivul pentru care Surovikin l-a înfuriat pe Vladimir Putin ar fi acela că el cunoștea dinainte planul lui Prigojin și că nu i l-a comunicat și președintelui.

După ce a avut loc acea rebeliune, unii experți au precizat că există deja multe tensiuni printre generalii din armata rusă, care au vrut să profite de momentul rebeliunii și să vadă de care parte se poziționează. De altfel, publicația Politico a și făcut o analiză în acest sens, în care se analizează ce semnifică această rebeliune.

Surovikin ar fi acuzat că nu l-a informat pe Putin despre planurile lui Prigojin

Între timp, a mai apărut o informație dată pe Telegram de către fostul redactor-șef al postului de radio Ecoul Moscovei, Aleksei Venediktov, care susține că Surovikin nu a mai luat legătura cu familia sa de trei zile și că nici gărzile sale nu au putut fi contactate.

Întrebat despre toate aceste dezvăluiri, purtătorul de cuvândt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este vorba despre "bârfe și speculații". Acesta a precizat că Putin nu a cedat cererii lui Prigojin, aceea de a fi schimbată de urgență conducerea armatei ruse. În fond, acesta ar fi fost și motivul invocat de Prigojin pentru a-și justifica rebeliunea pe care a pus-o la cale.

El a transmis mai multe mesaje, în mod public, care îi vizau pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. Prigojin a spus clar că eșecurile armatei ruse în războiul din Ucraina sunt cauzate de incompetența celor doi. De altfel, Prigojin a afirmat că intenția sa era să ajungă la Moscova, cu trupele Wagner, și să-l înlăture pe Șoigu.

El a oprit însă rebeliunea cu 200 de kilometri înainte de capitala Rusiei, după ce președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenlo, a mediat conflictul și i-a permis lui Prigojin să se exileze în țara sa. În prelabil, șeful grupării paramilitare Wagner preluase controlul asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE