Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Ce semnifică rebeliunea lui Evgheni Prigojin pentru Vladimir Putin și de ce finalul erei sale va fi "haotic și violent"

Rebeliunea pusă la cale de Evgheni Prigojin a scos în evidență slăbiciunile regimului lui Vladimir Putin, așa cum au remarcat mai mulți specialiști. Dacă până acum șeful statului rus era considerat "de neatins", ușurința cu care a avut loc operațiunea pusă la cale de șeful grupării Wagner sugerează o anumită fragilitate a modului în care Putin conduce, potrivit Politico.

De altfel, unul dintre opozanții lui Putin, Mihail Hodorkovski, a făcut o precizare menită să-i confirme teoria pe care o împărtășea de mai mult timp: "Tentativa de lovitură de stat militară a fost unul dintre cele mai grave evenimente politice care au avut loc în Rusia în ultimii 20 de ani. Opoziția democrată nu a reușit să profite de situație pentru că se pregătea pentru diferite scenarii. Mișcarea democrată trebuie să învețe o lecție: schimbarea de regim nu va veni din urne. (...) Acum, toată țara și toată lumea știu că este posibil să te ridici împotriva lui Putin".

Practic, ușurința și rapiditatea cu care a avut loc puciul pus la cale de Prigojin, fără aproape nicio rezistență, ar putea să-i încurajeze pe cei care ar îndrăzni să conteste supremația lui Putin. Există câteva elemente care pot fi interpretate în acest sens.

Detaliile-cheie care au scos la iveală slăbiciunile regimului Putin

Mai întâi, faptul că Prigojin și-a și anunțat intenția de a-l înlătura pe ministrul Apărării Serghei Șoigu, iar în scurt timp trupele sale au preluat controlul asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don, a dat de gândit. Prigojin chiar a precizat că a preluat controlul "fără să tragă măcar un foc".

Ulterior, când a observat că amenințarea lui Prigojin era una serioasă, Vladimir Putin a luat atitudine și a rezolvat situația cu ajutorul medierii făcute de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Numai că și aici există niște detalii care pot fi interpretate. Putin se aștepta ca, în schimbul abandonării acuzațiilor de rebeliune și trădare, Prigojin să permită ca soldații săi să semneze contracte cu armata rusă. Numai că el a răspuns destul de sfidător și și-a manifestat dezacordul, ceea ce nu este pe placul lui Putin.

Pe de o parte, rușii au mare nevoie de personal militar cu performanțe pe câmpul de luptă, iar soldații din Wagner și-au demonstrat capacitățile atunci când au reușit să cucerească orașul ucrainean Bahmut, chiar dacă a durat multe luni, ceea ce armata nu fusese capabilă să realizeze. Ba mai mult, Prigojin l-a criticat public și repetat pe Serghei Șoigu pentru eșecurile militarilor săi și l-a acuzat de incompetență, iar acest aspect l-a afectat pe Putin, mai ales că Șoigu este un apropiat al său.

Însă această atitudine sfidătoare este oarecum trecută cu vederea de Putin, pentru că el are nevoie de soldații Wagner. Iar luni seară, înainte ca Ministerul Rus al Justuției să claseze cazul său, Prigojin a dat din nou dovadă de sfidare și a insistat că nu va accepta ca soldații săi se semneze contracte cu armata rusă, așa cum a propus Șoigu.

Spionajul rus ar fi știut despre rebeliunea lui Prigojin, dar nu l-ar fi informat pe Putin la timp

Dar este de așteptat ca lucrurile să nu rămână așa, iar Prigojin, cu toate că a scăpat de acuzații, ar urma să plătească. De altfel, chiar și fostul șef al CIA David Petraeus i-a transmis un mesaj lui Prigojin: "Ar trebui să fie foarte atent în preajma ferestrelor deschise, în noul său cartier din Belarus, pe unde merge el".

De ce statul rus nu a reușit să afle și să înăbușe această revoltă sau să o prevină? Aceasta este una dintre marile întrebări.

Îngrijorător pentru Putin este faptul că spionajul rus (GRU) și mulți oficiali de rang înalt ar fi știut de acest puci, dar că au preferat să-l "menajeze" pe Putin până în ultimul moment. Asta cu toate că serviciile americane știau deja de la jumătatea lunii iunie despre acest plan. De altfel, GRU are relații strânse cu grupul Wagner, astfel că este puțin probabil să nu fi știut.

În acest sens, conform Politico, absența unei acțiuni preventive a rușilor sugerează că unii factori-cheie au decis să monitorizeze situația atent și să vadă dacă într-adevăr "zilele lui Vladimir Putin erau numărate".

Puciul lui Evgheni Prigojin, o tentativă de lovitură de stat eșuată?

Chiar dacă rebeliunea lui Prigojin a fost un eșec în ceea ce privește rezultatul, sursa citată menționează că "învinsul clar este Vladimir Putin". Iar reacțiile sale vin să argumenteze acest aspect.

Putin a arătat că este "maleabil" în ceea ce privește soarta soldaților din grupul Wagner și a spus că le permite să meargă în Belarus, alături de liderul lor, Evgheni Prigojin, dacă ei vor asta. Această atitudine, coroborată cu faptul că l-a "iertat" pe Prigojin, arată un comportament al lui Putin în contrast cu cel al fostului președinte rus Boris Elțîn, care a rămas în memorie cu acel discurs ținut de pe un tanc, în cadrul tentativei de lovitură de stat din 1991, împotriva lui Mihail Gorbaciov.

Tocmai acest eveniment ar oferi indicii despre ce s-ar putea întâmpla acum în Rusia din cauza acestui puci. Deși acea lovitură de stat a eșuat, iar Gorbaciov s-a întors în fruntea țării, evenimentul a anulat posibilitatea de a păstra totul așa cum era înainte, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Elitele de la Moscova ar plănui "debarcarea" lui Putin

În cazul rebeliunii lui Prigojin, elitele de la Moscova au lăsat impresia că preferă să-și calculeze atent eventualele avantaje, cu atât mai mult cu cât oamenii din Rostov păreau să susțină această mișcare, după cum au remarcat mai mulți experți. În plus, conducerea cartierului general de comandă al armatei ruse din Rostov-pe-Don nu prea a opus rezistență atunci când au ajuns acolo trupele Wagner. De altfel, chiar Prigojin a afirmat că a preluat inițiativa "fără ca măcar să tragă un foc".

Un alt indiciu-cheie, care ar putea fi îngrijorător pentru Putin, este că până și propagandiștii cunoscuți au ridicat probleme și s-au întrebat cum de luptătorii au ajuns atât de aproape de Moscova într-un timp atât de scurt.

"Dacă aceste coloane de tancuri înaintează, de ce nu sunt oprite?", s-a întrebat realizatorul TV Vladimir Soloviov, una dintre cele mai cunoscute voci ale propagandei ruse. Întrebarea sa a venit în emisiunea de sâmbătă seară, pe 24 iunie, când puciul deja fusese stins.

"Rusia a evitat o catastrofă. În cele din urmă, s-a reușit oprirea vărsării de sânge, deși Rusia a fost la un pas de războiul civil. Din punct de vedere politic, echilibrul forțelor existente a fost deja rupt", a precizat și Tsargrad, un post de televiziune focalizat pe ortodoxie. Iar titlul dat a fost "Obișnuitele turnuri ale Kremlinului se clatină. Unii oameni ar fi nevoiți să plece".

Astfel, ar putea urma o "vânătoare de vrăjitoare", așa cum remarcă Politico, inclusiv "mai multe lupte interne și interioare, în timp ce facțiunile se gândesc cum să se asigure că nu devin victime atunci când balonul se va sparge". În acest sens, chiar și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o replică sugestivă, într-un interviu pentru CBS: "Încă nu am văzut ultimul act".

Mihail Hodorkovski a salutat această revoltă și s-a alăturat acțiunii Comitetului de Acțiune, pe care l-a fondat împreună cu fostul campion mondial la șah, Garry Kasparov.

"Acest lucru va ajuta opoziția să concureze cu patrioții naționaliști militarizați", a precizat Hodorkovski, pe rețelele de socializare.

Hodorkovski: "Când va veni colapsul final, este posibil să fie unul haotic și violent"

Fostul oligarh și opozant al regimului Putin merge și mai departe și compară situația actuală cu ceea ce se întâmpla pe vremea lui Lenin, la momentul revoluției din 1917.

Astfel, opoziția democrată ar putea influența cursul evenimentelor. Atunci, ca și acum, opoziția era divizată în diferite facțiuni, care aveau suspiciuni reciproce, cu ideologii diferite și agende politice diferite.

"Când va veni colapsul final, este posibil să fie unul haotic și violent. Este puțin probabil ca cei mai puternici 'siloviki' ai țării (n.r.: cei mai influenți oameni din serviciile secrete) sau oficiali de rang înalt să renunțe la puterea, privilegiile și averile lor cu ușurință și fără luptă. Probabil că cel mai bun scenariu este ca, în spatele ușilor închise, ei să se împace și să ajungă la o înțelegere eventual chiar cu prim-ministrul Mihail Mishustin", susține Hodorkovski.

Astfel, publicația citată se întreabă "cât va mai dura totul înainte ca facțiunile de securitate să înceapă să se certe între ele și cu ultranaționaliștii pro-război. Și când vor începe lucrurile să se destrame repede, regiunile cu probleme și minoritățile afectate vor profita de moment pentru a-și manifesta în forță dorința de independență și autonomie. Vor fi traiectorii noi și neprevăzute pentru Rusia".

O altă veste-cheie, potivit sursei citate, este că, de mai multe luni, "elemente ale serviciului de securitate (FSB) discută cu grupurile de opoziție exilate". Informația a fost dată de "un disident bine-plasat", sub protecția anonimatului. Astfel, s-ar crea premisele pentru ca siloviki și grupurile de opoziție ruse să poată ajunge la o înțelegere pentru "o încetare oarecum mai ordonată a putinismului". Astfel, părțile ar urma să fie unite de teamă ca ultranaționaliștii să nu preia controlul și să nu rezulte "un război și mai nechibzuit decât cel din Ucraina".

Însă este prea devreme pentru ca așa ceva să fie previzibil într-un orizont de timp. Numai că tocmai acest puci al lui Prigojin, ajutat de comandantul grupului, Dmitri Utkin, a devenit "deschizător de drumuri" pentru o eventuală schimbare politică în Rusia. Va fi o luptă de lungă durată fie pentru "moștenirea lui Putin", fie pentru "putinismul fără Putin" sau "Rusia post-belică (post-Putin)", după cum menționează Pavel Luzin, un cercetăror la Facultatea de Drept și Diplomație Fletcher, din cadrul Universității Tufts.

Numai că, potrivit opozantului rus Ilya Ponomarev, Putin ar urma să-și rezolve, pe termen scurt, problemele interne și să caute să-i elimine pe cei incomozi, pentru a-și consolida sprijinul în țară, pe principiul "răul cel mai mic". Ponomarev susține că mulți lideri ai opoziției sunt prea precauți și că singura modalitate de schimbare a regimului este prin forță sau prin sprijinirea unor grupuri precum Legiunea pentru Libertatea Rusiei, grup paramilitar cu sediul în Ucraina, despre care se crede că ar fi desfășurat atacurile din Belgorod, în vestul Rusiei, în urmă cu câteva săptămâni.

"Mulțumim wagneriților, care au demonstrat că totul este posibil în Rusia, iar regimul este extrem de slab. Le spunem bun venit tuturor celor din opoziție care nu au înțeles încă", a precizat Ponomarev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE