Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul mesaj al lui Prigojin de la abandonarea rebeliunii: ”Marșul a fost o demonstrație de protest. Nu a fost menit să răstoarne puterea în țară”

Evgheni Prigojin a lansat, luni, o nouă înregistrare audio în care susține că doi factori au contat în decizia sa de a întoarce marșul spre Moscova.

Șeful Wagner a declarat că a vrut să evite vărsarea de sânge în Rusia și a mai spus că marșul a fost o demonstrație de protest și nu a fost menit să răstoarne puterea în țară.

"Peste noapte, am mers 780 de kilometri (aproximativ 484 de mile). Mai erau doar două sute și ceva de kilometri (aproximativ 125 de mile) până la Moscova", a afirmat Prigojin în ultimul mesaj audio, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă că forțele sale Wagner au ajuns atât de aproape de capitala rusă.

Regretăm că am fost forțați să lovim cu avioane, dar aceste avioane au aruncat bombe și au lansat rachete", spune el.

Wagner a fost împotriva deciziei de a se închide de la 1 iulie

Vorbind despre condițiile acordului care se pare că a fost încheiat pentru a opri rebeliunea Wagner în weekend, Prigojin susține că grupul a fost ”categoric împotriva deciziei de a închide Wagner la 1 iulie 2023 și de a-l încorpora în ministerul rus al Apărării.”

”Comandanții au refuzat să accepte cererea de a semna contracte cu ministerul rus al apărării”, adaugă el. În schimb, el susține că aproximativ 30 dintre oamenii săi ”au fost uciși de atacurile rusești”.

Prigojin spune că liderul belarus Alexander Lukașenko a jucat un rol în acest acord, declarând că președintele din Belarus ”a întins mâna și s-a oferit să găsească modalități ca Wagner să-și continue activitatea în mod legal” – fără a oferi mai multe detalii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE