Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care mai este puterea militară a Rusiei? Diferența de armament dintre gruparea Wagner și Forțele Armate ruse

Revolta liderului Wagner părea de la început una fără sorți de izbândă, au estimat analiștii militari. În timp ce Forțele Armate ale Rusiei numără peste două milioane de soldați, Evgheni Prigojin susține că are 25 de mii de oameni în subordine. Diferența este colosală și atunci când vorbim de armament.

Rusia este a doua cea mai înarmată țară din lume, după Statele Unite ale Americii, potrivit unui studiu al site-ului Global Firepower, care analizează armatele lumii. Rusia deține toate tipurile de armament, de la tancuri și sisteme antirachetă, până la forțe spațiale.

De cealaltă parte, gruparea Wagner depinde de livrările de arme oferite de Moscova

În așa-numitul „marș pentru dreptate”, Evgheni Prigojin a pornit cu tancuri și blindate, iar Rusia deține sute de avioane de luptă. La începutul anului, Forțele Aeriene Ruse aveau peste 1.100 de avioane de vânătoare pregătite pentru luptă, arătau datele publicate de Institutul Internațional de Studii Strategice.

În 2001, Kremlinul a creat și Forțele Spațiale. Trupele au fost concepute pentru a avertiza din timp cu privire la un atac cu rachete.

În 2022, cheltuielile Moscovei în domeniul apărării au ajuns la 68,3 miliarde de dolari. Pentru acest an a fost prevăzut un buget de 72,7 miliarde de dolari.

Dotările grupării Wagner se limitează, în mare parte, la mercenari bine antrenați, care au fost pregătiți în tabere de luptă. După izbucnirea războiului din Ucraina, când rușii sufereau pierderi mari pe front, Evgheni Prigojin a început să primească în Wagner și pușcăriași.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE