Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Wall Street Journal: Prigojin plănuia să captureze doi dintre cei mai importanți lideri militari ruși

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin plănuia să captureze doi dintre cei mai importanți oficiali militari ruși atunci când a lansat rebeliunea armată, potrivit publicației Wall Street Journal care citează oficiali occidentali.

Complotul pus la cale de Prigojin presupunea capturarea ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu și a șefului Statului Major rus, Valeri Gherasimov. Lucrul acesta trebuia să se producă în momentul în care cei doi urmau să viziteze o regiune de la granița cu Ucraina. Totuși, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a aflat de complot cu două zile înainte ca acesta să aibă loc, forțându-l pe Prigojin să își schimbe planurile în ultimul moment și să lanseze în schimb un marș spre Moscova.

Inițial, mercenarii Wagner au preluat controlul asupra unei baze militare cheie din orașul Rostov pe Don, iar apoi s-au îndreptat spre Moscova. Totuși, după o discuție cu președintele din Belarus, Prigojin a decis să dea înapoi.

Au existat speculații cu privire la rolul jucat de un comandant rus în cadrul rebeliunii. Publicația The New York Times, citând oficiali americani despre care a spus că au fost informați de serviciile de informații americane, a relatat că generalul Serghei Surovikin, comandantul forțelor aeriene ruse, "avea cunoștințe prealabile despre planurile lui Evgheni Prigojin de a se răzvrăti împotriva conducerii militare ruse". Surovikin a făcut apel la Prigojin să oprească rebeliunea la scurt timp după declanșarea acesteia, într-un mesaj video în care a lăsat să se înțeleagă că este de partea lui Putin.

Viktor Zolotov, directorul Gărzii Naționale a Rusiei, a susținut luni că înalți oficiali ruși știau de planurile lui Prigojin, deoarece persoane apropiate șefului Wagner le-ar fi divulgat, a relatat agenția de stat rusă TASS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE