Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aleksander Lukașenko a dezvăluit cum a negociat cu Evgheni Prigojin pentru a-l ajuta să nu fie eliminat de Vladimir Putin

Rebeliunea armată pusă la cale de Evgheni Prigojin a durat doar o zi și s-a încheiat în seara de 24 iunie, însă această mișcare a provocat multă neliniște la Moscova, iar unii specialiști spun că Vladimir Putin nu va lăsa lucrurile așa. Cineva trebuia să plătească, iar ultimele vești din Ministerul rus al Apărării spun că generalul Serghei Surovikin ar fi fost arestat.

Însă ceea ce a făcut Evgheni Prigojin a fost considerat deosebit de periculos, iar șeful grupării Wagner a scăpat ca prin urechile acului, după ce președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a mediat situația. Acesta a povestit cu lux de amănunte cum a decurs discuțiile cu Vladimir Putin și cu Evgheni Prigojin.

Lukașenko: "Putin mi-a spus: Sașa, e inutil, nici nu-mi răspunde la telefon"

"Sâmbătă, la 8 dimineața, a ajuns la mine o informație îngrijorătoare despre situația din Rusia. Cineva îmi șoptește ce se scrie pe Telegram și Messenger. Mi se raportează, prin FSB și Comitetul nostru de Securitate Națională, că președintele Putin vrea să ia legătura cu mine. (...)

La 10, el a ținut discursul în fața națiunii, la 10 și 10 m-a sunat și m-a informat în cel mai mic detaliu despre situația din Rusia. I-am pus câteva întrebări, inclusiv despre contramăsurile luate și am înțeles că situația era dificilă. Cel mai periculos nu era despre situația în sine, ci despre cum putea să evolueze și ce consecințe putea să aibă.

Am mai înțeles și că a luat o decizie extrem de dură, care s-a întrezărit printre rânduri și din discursul lui: să-i măcelărim. Eu i-am propus să nu ne grăbim. Hai să vorbim cu Prigojin și cu comandanții. El mi-a spus: Sașa, este inutil, nici măcar nu-mi răspunde la telefon, nu vrea să vorbească.

L-am întrebat unde e Prigojin. E în Rostov, zice Putin. Eu zic: bine, dar o pace fragilă e mereu mai bună decât orice război, nu te grăbi, eu o să încerc să iau legătura cu el. Putin spune din nou că este inutil. Eu i-am zis să aștepte. (...) La 11 fix, chiar dacă Putin m-a avertizat că nu va răspunde, Prigojin a răspuns imediat.

I-am zis: președintele Belarusului te sună, vrei să vorbești? Am luat receptorul, iar discuția, cum să vă spun, euforie! Evgheni era într-o euforie totală. Prima rundă de discuții, cam jumătate de oră, am vorbit doar cu înjurături, exclusiv cu înjurături. Înjurăturile au fost de zece ori mai multe decât cuvintele obișnuite. El și-a cerut scuze și a început, tot printre înjurături, să povestească", a dezvlăluit Lukașenko, potrivit Reuters.

Lukașenko i-a spus lui Prigojin că armata lui Putin îl va zdrobi

"Eu mă gândeam cum să-l abordez ca să începem negocierile. Băieții erau proaspăt sosiți de pe front, au văzut mii de băieți de-ai lor morți. Erau foarte supărați, mai ales comandanții. Și din ce am înțeles, ei l-au influențat foarte mult, de asta mi-am dat seama chiar de la început.

El pare un erou, dar l-au influențat cei care comandau unitățile de asalt și au văzut acei morți. În această situație, când a plecat de acolo spre Rostov, într-o stare aproape de nebunie, eu am purtat cu el acest dialog. Eu am început să cer detalii: Tu ai ucis pe cineva în Rostov? Civili, militari care ți s-au opus?

Iar el a răspuns: 'Alexandr Grigorievici, vă jur, nu am atins pe nimeni. Am ocupat Comandamentul, eu mă aflu aici'. Și asta s-a dovedit să fie adevărat, asta era foarte important, că ei nu au ucis pe nimeni în Rostov. El a zis că nu vrea nimic, doar să-i fie predați Șoigu și Gherasimov și că trebuie să se întâlnească cu Putin. Eu i-am zis: Nimeni nu-ți va da nimic, nici pe Șoigu, nici pe Gherasimov, nici pe altcineva, mai ales în această situație. Îl cunoști pe Putin la fel de bine ca mine.

În al doilea rând, el nu numai că nu se va întâlni cu tine, dar nici la telefon nu va vorbi cu tine. Și Prigojin, după o pauză, a continuat: 'dar noi vrem dreptate, vom merge spre Moscova!' Eu i-am zis: La jumătatea drumului te vor zdrobi ca pe o căpușă, chiar dacă trupele sunt ocupate cu ceea ce fac pe front. Și Putin mi-a vorbit mult despre asta.

I-am zis să se gândească la asta. Dar nu, el era tot într-o euforie. Am încercat mult timp să-l conving și în final i-am spus: poți face cum crezi, dar pe mine să nu te superi. Avem Brigada pregătită să meargă la Moscova și, la fel ca în 1941, noi vom apăra Moscova pentru că situația actuală nu este doar despre Rusia. Următorii am fi fost noi. E nevoie doar de un declanșator. Și acesta a apărut", a concluzionat Lukașenko.

Astfel, Prigojin a oprit marșul spre Moscova când mai avea 200 de kilometri. În schimb, Putin i-a promis că îl iartă de acuzațiile de trădare. În aceste condiții, șeful grupului Wagner a fost primit de Lukașenko în Belarus, în exil.

De menționat că gruparea Wagner a avut rezultate bune pe front, iar trupele lui Prigojin au reușit să cucerească orașul Bahmut după multe luni. În tot acest timp, Prigojin i-a acuzat pe Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov că sunt incompetenți și că rezultatele proaste ale armatei sunt din cauza lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE