Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vecinii Belarusului își consolidează granițele, după relocarea grupării Wagner

Țările europene vecine cu Belarus au început să-și consolideze granițele, odată cu relocarea grupării Wagner și a liderului acesteia, Evgheni Prigojin, în această țară. Deși așa-numita rebeliune din Rusia a durat mai puțin de 24 de ore, a fost suficient pentru Polonia, Lituania și Letonia să aloce mai multe efective la granița cu Belarus.

Măsuri la frontiera cu Belarus

Vecinii Belarusului își revizuiesc securitatea la granița cu această țară, după ce șeful Wagner ar fi acceptat să fie exilat acolo. În Polonia, de exemplu, atât prim-ministrul, cât și ministrul Apărării au inspectat trupele din nord-estul țării.

Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării din Polonia: ”Am consolidat frontierele, frontiera cu Belarus și regiunea Königsberg. Suntem conștienți de aceste amenințări și răspundem anticipând atacurile. La urma urmei, ne confruntăm de doi ani cu un atac hibrid la granița poloneză. Soldații din armata poloneză sunt prezenți la graniță, consolidând astfel securitatea patriei noastre.”

Președintele Lituaniei a declarat că NATO vă trebui să își consolideze flancul estic, în cazul în care Belarusul îl vă adăposti pe Evgheni Prigojin și trupele sale pe termen lung. Pe de alta parte, ministrul de Externe al Finlandei nu a fost atât de ferm în declarații.

Elina Valtonen, ministrul finlandez de Externe: ”Situația este delicată și se poate întâmpla orice. Continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluția situației.”

Între timp, Estonia, Lituania și Letonia au anunțat introducerea de măsuri coordonate și consolidate de control, la trecerea frontierei cu Rusia și Belarus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE