Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken: Criza provocată de rebeliunea din Rusia ar putea dura luni de zile

Secretarul de stat al SUA a comentat ultimele evenimente care au avut loc în Rusia. Antony Blinken susține că criza cauzată de provocarea fără precedent la adresa autorității președintelui Vladimir Putin de către luptătorii Wagner s-ar putea să nu se încheie încă și că ar putea dura săptămâni sau luni, potrivit Reuters.

Oficialul american e de părere că tensiunile care au dus la revolta a forțelor conduse de Evgheni Prigojin, care a fost oprită după 24 de ore, au crescut timp de luni de zile și că tulburările ar putea afecta trupele Moscovei din Ucraina.

”Atenția nostră este hotărâtă și fără încetare asupra Ucrainei, asigurându-ne că are ceea ce are nevoie pentru a se apăra și pentru a-și recupera teritoriul pe care Rusia l-a ocupat”, a declarat Blinken.

Blinken a descris tulburările ca fiind o "problemă internă" a lui Putin.

"Ne concentrăm în mod hotărât și neîncetat asupra Ucrainei, asigurându-ne că are tot ce trebuie pentru a se apăra și pentru a recupera teritoriul pe care Rusia l-a confiscat", a declarat Blinken.

Oficialii americani se așteaptă să afle mai multe în zilele și săptămânile următoare despre evenimentele care s-au desfășurat în Rusia, inclusiv detalii despre acordul cu Prigojin, mediat de președintele belarus Alexander Lukașenko, care i-a determinat pe luptătorii Wagner să se întoarcă la bazele lor.

Blinken: Putin nu a vrut să se înjosească negociind direct cu Prigojin

"S-ar putea ca Putin să nu fi vrut să se înjosească până la nivelul de a negocia direct cu Prigojin", a spus Blinken.

Blinken a declarat că nici Statele Unite, nici poziția nucleară a Rusiei nu s-au schimbat ca urmare a crizei.

Senatorul american Ben Cardin a declarat că tulburările din weekend din Rusia nu atenuează nevoia Washingtonului de a continua să ajute Ucraina în momentul în care aceasta își lansează contraofensiva mult așteptată împotriva Rusiei.

"Acesta este un moment critic pentru Ucraina. Această contraofensivă va fi definitorie în ceea ce privește locul în care ne vom afla în următorul an sau doi", a declarat Cardin, un democrat care face parte din Comisia pentru relații externe a Senatului.

"Așa că este incredibil de important să ne menținem sprijinul și să nu ne lăsăm păcăliți de ceea ce se întâmplă astăzi în Rusia în ceea ce privește nevoile ucrainenilor."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE