Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Haosul din Rusia este în avantajul Kievului, au declarat sâmbătă oficialii ucraineni, dar rămâne de văzut dacă președintele Volodimir Zelenski și armata sa pot profita de dezordinea provocată în acest weekend de marșul mercenarilor spre Moscova, potrivit Reuters.

Sâmbătă târziu, Evgheni Prigojin, unul dintre fondatorii armatei Wagner, a declarat că își oprește "marșul pentru dreptate" spre Moscova după un acord care i-a scutit pe el și pe mercenarii săi de acuzații penale. De asemenea, acordul l-a exilat pe Prigojin în Belarus.

"Astăzi, lumea a văzut că stăpânii Rusiei nu controlează nimic. Absolut nimic. Doar haos complet", a declarat Zelenski în discursul său video de noapte, îndemnând aliații Ucrainei să profite de acest moment și să trimită mai multe arme la Kiev.

Tulburările de la Prigojin, cea mai mare provocare internă la adresa președintelui Vladimir Putin, liderul suprem al Rusiei de 23 de ani, a stârnit îngrijorări privind securitatea globală și o frenezie de apeluri între Washington și aliații săi pentru coordonarea acțiunilor.

Ce spun oficialii ucraineni

"Orice haos din spatele liniilor inamice lucrează în interesul nostru", a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de agenția de știri de stat Ukrinform.

Putin a calificat acțiunile lui Prigojin drept o "lovitură pentru Rusia", dar nu au existat semne imediate că domnia sa ar fi fost amenințată. Ministerul Apărării, aflat sub conducerea aliatului loial al lui Putin, Serghei Șoigu, a rămas tăcut pe tot parcursul evenimentelor din weekend.

Kuleba a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre consecințe pentru Ucraina, dar mai târziu în cursul zilei a avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pentru a discuta despre evenimente și despre eforturile de contraofensivă ale Kievului.

Departamentul de Stat al SUA a declarat ulterior, într-o declarație, că Washingtonul va rămâne "în strânsă cooperare" cu Kievul pe măsură ce situația evoluează.

Armata ucraineană a raportat sâmbătă o ofensivă în apropierea satelor care înconjoară Bakhmut, care a fost cucerită de forțele Wagner în luna mai după luni de lupte. Kievul a revendicat, de asemenea, eliberarea satului Krasnohorivka din Donețk, dar câștigurile au fost treptate.

Contraofensiva a fost în general "mai lentă decât se dorea", a declarat recent Zelenski.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat sâmbătă că nu a existat o retragere imediată a forțelor rusești de pe linia frontului spre Moscova.

"Ele rămân toate la locurile lor. Își continuă rezistența", a declarat Danilov, citat de presa de stat ucraineană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE