Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce rebeliunea lui Prigojin s-a dovedit o "maskirovka", iar Lukașenko nu ar fi avut niciun merit. Cristian Diaconescu: "Noi știm doar 10-15%"

La câteva zile după rebeliunea armată condusă de Evgheni Prigojin în Rusia, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a confirmat ceea ce se zvonea, și anume că el ar fi fost cel care a mediat și detensionat conflictul.

Numai că povestea pare a fi cusută cu ață albă, după ce mai mulți specialiști și-au spus părerea. Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, a oferit explicații la Euronews.

Cristian Diaconescu: "E greu să ne imaginăm că, în Rusia, decide șeful unui alt stat"

"Cred că, de la început, această criză anunțată a fi o rebeliune, un act terorist, o trădare, de către președintele Putin, la sfârșitul zilei s-a dovedit, tot prin declarațiile lui Putin, ca situația să fie cu totul alta.

Este de fapt o maskirovka (n.e.: diversiune militară), un joc în care se amestecă mult mai multe planuri, iar noi știm 10-15% în ceea ce privește comunicarea publică.

Evident că au apărut și semnale în ceea ce privește negocierile care s-ar fi purtat cu Prigojin, care, evident, nu au fost organizate, desfășurate și implementate de președintele Belarusului. Ar fi și fost greu să ne imaginăm că, în Rusia, pe o situație de criză, decide șeful unui alt stat, indiferent cât de prieten ar fi acesta.

Evoluțiile vor continua și, în mod evident, deocamdată este departe opinia publică de a ști cu adevărat ce s-a întâmplat sau chiar ce se întâmplă astăzi în Rusia", a spus Cristian Diaconescu la Euronews.

Rebeliunea armată a lui Prigojin a durat doar o zi

Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, motivată de acesta ca o necesitate de a-l înlătura pe ministrul Apărării Serghei Șoigu, a durat doar o zi și s-a încheiat în seara de 24 iunie, însă această mișcare a provocat multă neliniște la Moscova, iar unii specialiști spun că Vladimir Putin nu va lăsa lucrurile așa și cineva trebuia să plătească.

Ceea ce a făcut Prigojin a fost considerat deosebit de periculos, iar șeful grupării Wagner a scăpat ca prin urechile acului. Prigojin a oprit marșul spre Moscova când mai avea 200 de kilometri până la capitala Rusiei. În schimb, Putin i-ar fi promis că îl iartă de acuzațiile de trădare.

De menționat că gruparea Wagner a avut rezultate bune pe frontul din Ucraina, iar trupele lui Prigojin au reușit să cucerească orașul Bahmut după multe luni. În tot acest timp, Prigojin i-a acuzat pe Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov că sunt incompetenți și că rezultatele proaste ale armatei ruse sunt din cauza lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE