Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia condamnă decizia SUA de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina. ”A recunoscut de facto comiterea de crime de război”

Ambasada Rusiei la Washington a acuzat Statele Unite de comiterea de crime de război, prin faptul că au acceptat să trimită muniții cu dispersie în Ucraina, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Am urmărit cu atenţie declaraţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, despre furnizarea de muniţii cu dispersie în Ucraina. Oficialul a recunoscut de facto comiterea de crime de război de către Statele Unite în conflictul ucrainean", a scris Ambasada rusă pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit sursei citate.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc c-ar fi folosit muniții cu dispersie în războiul pe care Moscova îl poartă de 502 de zile împotriva Kievului. Săptămâna trecută, Ucraina a promis că munițiile pe care Statele Unite au hotărât să le livreze Kievului nu vor fi folosite în Rusia.

Munițiile cu dispersie acordate Ucrainei de SUA, interzise în mai multe țări

De altfel, SUA au anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, ce cuprinde inclusiv muniţii cu dispersie. Anunţul Washingtonului a stârnit critici puternice din partea ONG-urilor şi a pus într-o situaţie stânjenitoare ţările europene, notează sursa citată.

Aceste arme extrem de controversate pot dispersa până la câteva sute de încărcături explozive mici şi ar putea provoacă numeroase victime civile colaterale. Ele sunt interzise în multe ţări, în special europene, semnatare ale Convenţiei de la Oslo din 2008, la care nici Statele Unite, nici Ucraina, nici Rusia nu sunt părţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE